Vereeniging tot Bestrijding van Schoolverzuim
Op 19 januari 1895 wordt de Vereeniging tot Bestrijding van Schoolverzuim op Openbare Scholen opgericht in Culemborg. Het is een idee van de heren C. Krijger en C. Nuijs. Zij vormen samen met J.B. van den Ham het driekoppig bestuur van de vereniging. Alle onderwijzers van de gemeentescholen nummer 1 en 2 treden toe als leden.
De vereniging krijgt giften van 180 inwoners van Culemborg, de protectoren van het Elisabeth Weeshuis, de damesvereniging Nut en Genoegen en van de gemeente Culemborg. Leerlingen die trouw naar school gingen werden beloond met een jaarlijks uitje. In het eerste jaar bezoeken 320 leerlingen uit klas 1 t/m 4 een kersenboomgaard en 65 leerlingen uit de hoogste klassen maken een boot- en wandeltocht naar Wageningen en Rhenen. Het jaar erna worden een kinderfeest en een uitje naar Den Haag georganiseerd.
Het bestuur kijkt in zijn jaarverslag aan het eind van dat eerste jaar tevreden terug: “Dankbaar voor den flinken steun dien den Vereen. heeft ontvangen mag met voldoen vermeld worden dat een gunstigen invloed op het geregeld bezoek reeds duidelijk merkbaar is.” Het schoolverzuim op school 1 is in juni nog 10,2% en in september 4,9. Op school 2 is er in september nog maar een verzuim van 0,8%.
Als in 1901 de Leerplichtwet wordt ingevoerd, krijgen ouders straf als hun kinderen niet naar school gaan. In dat jaar stelt de gemeente een Commissie tot Wering van Schoolverzuim in.
De vereniging wordt echter niet opgeheven, omdat de feestjes en reisjes een pedagogisch nut hebben en een fijne afwisseling zijn op het schoolleven. De vereniging blijft nog bestaan tot 1905