tekening van kasteel Soelen op een pagina uit het boek Zoelen een route vol verhalen
24 mei 2024

Verdwaal in verhalen over het Zoelen van vroeger

Deze maand verscheen het boekje Zoelen, een route vol verhalen. Het is een wandel- of fietstocht langs historie en heden, anekdotes, wist-je-datjes en verhalen van 9 gewone Zoelenaren over vroeger, vastgelegd door kinderen.

Het begon allemaal toen het RAR, namens het Cultuur- en Erfgoedpact, beeldend kunstenaar Mus Richter vroeg om de verhalen van gewone Zoelenaren vast te leggen voor de toekomst. Welzijn Rivierstroom wilde iets doen tegen eenzaamheid en wilde jongeren en ouderen met elkaar in contact brengen. Er ontstonden verschillende initiatieven en er sloten steeds meer partijen aan, zoals het Maaklab van de bibliotheek. Kinderen gingen in gesprek met ouderen over vroeger. Dit leidde tot een kunstbankje in Zoelen, workshops en natuurlijk heel veel waardevolle verhalen over vroeger.

Uit al deze verhalen zijn er 9 gekozen die zijn vastgelegd in een prachtig, kunstzinnig boek aangevuld met tekeningen, collages, verrassingen en heel veel foto’s uit de collecties van het RAR. Samen vormen de verhalen een route door Zoelen die je kunt lopen of fietsen. Het boekje is op 21 mei in dorpshuis De Oude School in Zoelen gepresenteerd. Het boekje wordt verspreid onder de inwoners van Zoelen. Het is opgenomen in onze bibliotheekcollectie, dus altijd in te zien op de studiezaal van het RAR. 

De boekjes zijn – zolang de voorraad strekt - gratis af te halen op de volgende adressen in Zoelen:

  • De Coöperatie, Achterstraat 46, 4011 ER Zoelen
  • De landwinkel, Retsestraat 7, 4011 JN Zoelen
  • Veld 4, Retsezijstraat 4, 4011 JP Zoelen
  • Mus Atelier, Uiterdijk 76 C, 4011 EW Zoelen
  • Dorpshuis ‘De Oude School, Kerkstraat 10, 4011 EM Zoelen

Hierboven op de foto van links naar rechts: Anja Frenkel (redactie en vormgeving), Jacoline Zilverschoon (coördinator Cultuur en Erfgoedpact), Ella Kok-Majewska (directeur/streekarchivaris Regionaal Archief Rivierenland), Mus Richter (kunstenaar en projectleider), Marijke Kolk (docent journalistiek), Monique Bettink (wethouder gemeente Buren).

een pagina uit het boek Zoelen, een route vol verhalenpagina uit het boekje Zoelen, een route vol verhalen