Personen

Let op: Er is nog meer te onderzoeken. Er zijn ook boeken die (nog) niet zijn geindexeerd. Je kunt ze niet op naam doorzoeken, maar wel doorbladeren. Bij deze genealogische bronnen vind je ook omnummeringslijsten van woningen.

Naar alle genealogische bronnen
Uw zoekacties: Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg e...
1517 Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg en de Kamer van justitie van de grafelijke Raad, 1440-1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.7. Gedeponeerde archieven
1517 Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg en de Kamer van justitie van de grafelijke Raad, 1440-1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.7.
Gedeponeerde archieven
Het college van "Gecommitteerde schepenen van de stad en dorpen van het voormalige graafschap Culemborg" functioneerde slechts korte tijd in 1797-1798 in plaats van het stadsgericht en het dorpsgericht. Dit college was samengesteld uit gecommitteerde leden van de gerichten van de stad Culemborg en de dorpen Everdingen, Zijderveld en Goilberdingen. Enkele rollen met bijlagen van de zittingen van dat comité werden als afzonderlijk gedeponeerd archiefje opgenomen. *  Maar de stukken over de diverse juridische procedures in die jaren berusten in de doorlopende series stukken in het hoofdarchief.

Het archief van het Dorpsgericht van Everdingen, Zijderveld en Golberdingen maakte oorspronkelijk onderdeel uit van het hier beschreven archiefbestand, maar is daarvan afgesplitst en berust elders. *  Enkele stukken die destijds (ten onrechte) niet tot dat archief zijn gerekend, zijn nu in deze inventaris opgenomen als gedeponeerde stukken. Overigens moet bedacht worden dat de stukken met betrekking tot de behandeling in appèl van zaken die voor dat gericht dienden, wèl in het hier beschreven archief zijn opgenomen en dus ook te vinden zijn in de procesdossiers van het stadsgericht en de Kamer van Justitie.

Voor de stad en de dorpen van het graafschap functioneerde een Weeskamer die belast was met de oppervoogdij (oppertoezicht) op (half)wezen en hun belangen behartigde. In het stad- en landrecht van Culemborg van 1680 werd bepaald dat het college naast de schout en de secretaris zou bestaan uit een drietal door de graaf uit de magistraat van de stad te benoemen weesmeesters. Het archief van die weeskamer is als gedeponeerd archief toegevoegd. Bedacht moet worden dat soortgelijke stukken van vóór 1680 berusten in het archief van het gericht Culemborg.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.
Omvang in meters:
23,25
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.