Oral History
Rivierenland staat bol van verhalen. Veel daarvan zijn opgeschreven en vastgelegd, maar nog meer verhalen zitten in ons hoofd. Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat het bewaren waard is. En al deze kennis gaat verloren als deze niet gedeeld wordt.
Daarom zijn we begonnen met het vastleggen van deze verhalen in Oral History-projecten. Oral History, gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen vertellen de menselijke kant van de geschiedenis. Jongeren verdiepen zich in geschiedenis en verbeteren hun vaardigheden op het gebied van interviewen, onderzoeken, schrijven en illustreren.
Een eerste project (Toen en Toekomst) werd gedaan met basisscholen in de gemeente Buren, Tiel, Zaltbommel en Maasdriel. Leerlingen interviewden ouderen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en reflecteerden hierop in een kunstvorm. Ook onderzochten de leerlingen bij het RAR bronnen uit die tijd.
De oudere leerlingen interviewden ouderen over hun werk in Tiel: toen, nu en in de toekomst. Daarna gingen ze op veldonderzoek bij het RAR. Ze deelden hun ervaringen met de oudere en vertaalden wat ze hadden geleerd naar een afbeelding. De ontwerpen zijn door docenten van Zinder Educatie verwerkt in een ontwerp voor schilderingen in fietstunnels in de Berenkuil in Tiel. De verhalen werden ook verwerkt in een magazine.
Voor het Tielse Lingecollege en het Culemborgse Koningin Wilhelminacollege organiseerden we, in samenwerking met Molukse organisaties, een soortgelijk project over de komst van Molukkers naar Nederland. De schrijver Ronald Giphart hielp de leerlingen op weg met de interviews met de Molukse ouderen. Drie fraaie kranten waren het eindresultaat van dit project. Voor 2023 zijn er opnieuw Oral Historyprojecten gepland.