kranten gemaakt door havo- en vwo-leerlingen van het Lingecollege in Tiel naar aanleiding van bronnenonderzoek en gesprekken met Molukse ouderen
14 juli 2023

Molukse geschiedenis vastgelegd

‘Wat er is gebeurd met de eerste generatie is echt heel triest. Voor hen, maar ook voor ons die zijn meegekomen. Het leed hebben meegedragen’. Deze quote komt uit het verhaal dat Josephine Veerman vertelde aan een paar leerlingen van het Lingecollege tijdens een project over Molukse geschiedenis.

Verhalen zoals die van Josephine zijn er veel binnen de Molukse gemeenschap. Enkele hiervan zijn opgeschreven en vastgelegd, maar nog veel meer verhalen worden mondeling overgeleverd. Daarom hebben 180 leerlingen van het Lingecollege afgelopen maand gewerkt aan het Oral History-project 'Spraakmakend Verleden' dat het RAR samen met het Tielse Molukse stichting Buah Hati en het Lingecollege heeft opgezet. Het was een vakoverschrijdend programma voor de vakken Geschiedenis, Nederlands en Tekenen/Handvaardigheid.

Oral History, gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen vertellen de menselijke kant van de geschiedenis. Bij Spraakmakend Verleden maken jongeren kennis met de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Tiel. Daarnaast verbeteren ze hun vaardigheden op het gebied van interviewen, onderzoeken, schrijven en illustreren. De betrokken ouderen delen hun geschiedenis en houden deze zo levend. Het project betrekt jongeren bij erfgoed en slaat een brug tussen generaties.

De leerlingen kregen eerst een introductieles over de Molukse geschiedenis van Benji of Kaja Sariwating van Buah Hati. Vervolgens deden ze bronnenonderzoek in de klas. Hiervoor heeft het RAR verschillende bronnen bij elkaar gezocht en een les ontwikkeld. Daarna kwam Ronald Giphart de leerlingen helpen met het voorbereiden van het interview. Het hart van het onderzoek was het interviewen van een Molukse oudere over zijn of haar leven. In totaal interviewden de leerlingen 24 Molukkers. 

Mien Rutumalessy in gesprek met havo en vwo leerlingen van het Lingecollege over Molukse geschiedenis
Mien Rutumalessy in gesprek met leerlingen over haar levensverhaal

 

In de laatste stap kregen de leerlingen een schrijfworkshop van Giphart en maakten ze een betoog. Ze maakten ook een illustratie voor bij het artikel. Alle betogen werden vastgelegd in een krant per klas. De kranten werden op 22 juni aangeboden aan de Molukse gemeenschap tijdens een eindpresentatie bij Buah Hati.