Lezing Oudheidkamer Tiel
Begintijd: 20.00 uur
Eindtijd: 22.00 uur
Locatie: Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3, Tiel
Tielse Turken
In het kader van migratie, het thema van dit seizoen, gaat het deze keer over de komst naar Tiel van de toen zogenoemde "gastarbeiders" vanuit Turkije. Er wordt ingegaan zowel op hun komst naar Tiel vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw als op de tweede en derde generatie met een Turkse migratieachtergrond. De meeste inwoners van Tiel met een migratieachtergrond komen uit Turkije. Het betreft in Tiel (op basis van de cijfers uit 2023) ruim 2350 inwoners oftewel ongeveer een op de achttien inwoners.
In eerste instantie kwamen de gastarbeiders op werving en uitnodiging van bedrijven. Zij deden meestal zwaar, laaggeschoold en slecht betaald werk, waarvoor weinig autochtone Nederlanders te vinden waren. In Tiel werkten Turkse gastarbeiders toen met name in de metaalindustrie (bijvoorbeeld bij Daalderop) en de glasfabriek De Maas. Hoewel de werving van gastarbeiders al vroeg in de jaren '70 werd stopgezet, bleef als gevolg van het gezinsherenigingsbeleid, maar ook door de toen slechte economische situatie in Turkije hun aantal in Nederland toenemen. Vanaf de jaren '80 liep het aantal migranten vanuit Turkije fors terug en in de periode tussen 2006 en 2012 vertrokken er meer Turken uit Nederland dan er zich vestigden. Veel nieuwe migranten die nu vanuit Turkije naar Nederland komen, voor een specifieke baan of studie, zijn goed opgeleid. Turkije is daarmee een van de belangrijkste bronnen van kennismigranten voor Nederland.
Bij deze bijeenkomst gaat het eerst over de beginperiode van Turkse gastarbeiders in Tiel. Watze Elgersma (in het verleden ambtelijk contactpersoon voor migrantenorganisaties in Tiel) gaat in gesprek met Ayse Altan, die veel kan vertellen over de eerste generatie. Na de pauze gaat Willem Gradisen (voorzitter van de Oudheidkamer) in gesprek met Zehra Vlug-Ünver, onderwijscoördinator en PhD onderzoeker en met Mehmet Day, pedagoog en onderzoeker. Beiden zijn geboren en getogen in Tiel, maar wonen nu elders.
Voor de leden van de Oudheidkamer is de lezing vrij toegankelijk. Niet-leden betalen € 5,--.
Aanmelding vooraf is niet nodig.