Korte geschiedenis van het dorp Ingen

Geschiedenis

Ingen is een dorp in de gemeente Buren, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp valt sinds 1999 onder deze gemeente. Daarvoor viel het van 1818 tot 1999 onder de gemeente Lienden en daarvoor, van 1811 tot 1818 onder de gemeente Maurik. De kom van verspreid staande huizen loopt via buurtschap De Ganzert over in die van Eck en Wiel in het westen.
In 1026 komt de plaats voor als Heiningen. Het zou terug gaan op Hangim, wat iets als bij de heiling(en) betekent. Een andere mogelijkheid is dat het zonder h zou moeten zijn, dan zou het op weiland kunnen slaan. Ook wordt gedacht dat Heiningen niet helemaal de plaats Ingen is en dat Ingen pas rond 14e eeuw wordt genoemd. De plaatsnaam zou dan mogelijk afgeleid zijn van Ingeborg, een godheid van de Noormannen of mogelijk van het geslacht Ingenhe uit de 13e eeuw.

Kerk

Al in 1248 wordt de, tegenwoordig hervormde, kerk, van Ingen genoemd in een oorkonde. De aan de Heilige Lambertus gewijde kerk kende in 1495 drie altaren.
In de 15e eeuw heeft er een uitgebreide verbouwing en/of nieuwbouw plaatsgevonden. De kerk is in de 17e eeuw gedeeltelijk door brand verwoest. Ook in de 19e eeuw heeft de kerk flink te lijden gehad.
Het driebeukige schip is in de 14e/15e eeuw gebouwd. Tegen de zuidzijde van het koor staat de voormalige sacristie en kapel. De tracering van de ramen aan de zuidzijde hebben een symbolische betekenis.
De geschiedenis van Ingen is verbonden aan de Commanderie van St. Jan. De eerste vermelding van de Commanderie is van 1317. Op een pilaar in de kerk is een wapen op een pilaar van de orde te vinden. In de jaren negentig is de kerk uitgebreid gerestaureerd. In de kerk is een erg oud doopvont te zien. Waarschijnlijk stamt het uit de 12e eeuw. De 17e-eeuwse kansel is in 1952 op zijn huidige plek geplaatst. In de kerk zijn verschillende schilderingen te zien. Naast de preekstoel is onder andere een afbeelding van St. Michael te bewonderen. Ook op de triomfboog zijn schilderingen te zien.