schade door de windhoos in Tricht op 25 juni 1967

In een paar minuten is alles verwoest...

De windhoos van 25 juni 1967

Vandaag precies 55 jaar geleden trok er een windhoos over Nederland. In het Brabantse Chaam komen 2 mensen om. In de Bommelerwaard richt hij flinke schade aan, onder andere in Nieuwaal en Haaften.

Artikel Windhoos teistert Bommelerwaard in Deze week in stad en streek 30 jun i1967
Deze Week in Stad en Streek van 30 juni 1967

 

Op knooppunt Deil vliegen de auto’s door de lucht. Maar daar komen de mensen er nog heelhuids vanaf. In Tricht gaat het helemaal mis. In de introductie van zijn rapport over de eerstehulpverlening schrijft de heer Heikoop:

begin van het verslag van de heer heikoop over de windhoos in tricht

2146 Archief gemeentebestuur Buurmalsen, 1233 (scan 15)

In een paar minuten zorgt de windhoos voor 5 doden, tientallen gewonden en wordt een derde van de Trichtenaars dakloos; zo’n 150 woningen worden verwoest of zwaar beschadigd. Boven Tricht trekt de slurf op en verdwijnt boven het IJsselmeer. Later worden nog tot in de Noordoostpolder resten uit Tricht ontdekt. Experts delen de windhoos in in klasse F3 op de schaal van Fujita. Dat wil zeggen dat het gaat om windsnelheden van 252 tot 330 km per uur die zorgen voor ernstige schade.

schade windhoos tricht 1967
2190 Verzameling foto's van de afdeling Voorlichting Gemeente Geldermalsen - 60
zoeken in de puinhopen na windhoos tricht 1967
2190 Verzameling foto's van de afdeling Voorlichting Gemeente Geldermalsen - 60
puinhopen tricht na windhoos 1967
2190 Verzameling foto's van de afdeling Voorlichting Gemeente Geldermalsen - 60

Hulp komt snel op gang en de samenwerking tussen alle helpers, waaronder de Bescherming Bevolking, politie, brandweer, ehbo en het rode kruis, vrouwenorganisaties, militairen, bedrijfsbescherming van de NS en dorpsbewoners, verloopt goed. In het rapport van het hoofd BB staan nog een paar kleine verbeterpunten:

evaluatie hulpverlening na windhoos tricht 1967 foot hoofd Bescherming Bevolking

2146 Archief gemeentebestuur Buurmalsen, 1233 (scan 14)

Ook toen trok een ramp trouwens ramptoeristen. De wegen van en naar Tricht zitten al 3 kwartier na de ramp potdicht en bleven nog dagenlang verstopt.

artikel tielsche courant 1967 over ramptoerisme na windhoos tricht
Tielsche Courant 3 juli 1967

 

Tot ver buiten Tricht deden mensen wat ze konden om het leed te verlichten. Ook de koningin trok zich het leed erg aan en bracht een bezoek aan het rampgebied.

brief waarin mevrouw gebreide jurkjes aanbiedt voor slachtoffers windhoos tricht 1967
2146 Archief gemeentebestuur Buurmalsen, 1233 (scan 20)

 

 

artikel tielsche courant over herstelwerkzaamheden en hulp na windhoos tricht 1967
Tielsche Courant 30 juni 1967
bezoek koningin juliana na windhoos tricht 1967

Koningin Juliana in Tricht. Foto: Jan Bouwhuis

 

Aan de ramp herinnert nu nog de 25 juni straat in Tricht en een monument gemaakt door beeldend kunstenaar Marcus van Ravenswaaij dat in 1972 werd onthuld. Een mooi verslag met onder andere ooggetuigenverslagen, de gevolgen voor de bevolking van Tricht en de wederopbouw is geschreven door Rita Boer Rookhuiszen-de Joode op de site van de Historische Kring West Betuwe

Bij het RAR kun je veel krantenberichten vinden, boeken, foto’s, een film en verschillende stukken in gemeentearchieven. Zoals de verslagen van betrokken hulpverleners, brieven met aangeboden hulp etc.