In een paar minuten is alles verwoest...
De windhoos van 25 juni 1967
Vandaag precies 55 jaar geleden trok er een windhoos over Nederland. In het Brabantse Chaam komen 2 mensen om. In de Bommelerwaard richt hij flinke schade aan, onder andere in Nieuwaal en Haaften.
Op knooppunt Deil vliegen de auto’s door de lucht. Maar daar komen de mensen er nog heelhuids vanaf. In Tricht gaat het helemaal mis. In de introductie van zijn rapport over de eerstehulpverlening schrijft de heer Heikoop:
In een paar minuten zorgt de windhoos voor 5 doden, tientallen gewonden en wordt een derde van de Trichtenaars dakloos; zo’n 150 woningen worden verwoest of zwaar beschadigd. Boven Tricht trekt de slurf op en verdwijnt boven het IJsselmeer. Later worden nog tot in de Noordoostpolder resten uit Tricht ontdekt. Experts delen de windhoos in in klasse F3 op de schaal van Fujita. Dat wil zeggen dat het gaat om windsnelheden van 252 tot 330 km per uur die zorgen voor ernstige schade.
Hulp komt snel op gang en de samenwerking tussen alle helpers, waaronder de Bescherming Bevolking, politie, brandweer, ehbo en het rode kruis, vrouwenorganisaties, militairen, bedrijfsbescherming van de NS en dorpsbewoners, verloopt goed. In het rapport van het hoofd BB staan nog een paar kleine verbeterpunten:
Ook toen trok een ramp trouwens ramptoeristen. De wegen van en naar Tricht zitten al 3 kwartier na de ramp potdicht en bleven nog dagenlang verstopt.
Tot ver buiten Tricht deden mensen wat ze konden om het leed te verlichten. Ook de koningin trok zich het leed erg aan en bracht een bezoek aan het rampgebied.
Aan de ramp herinnert nu nog de 25 juni straat in Tricht en een monument gemaakt door beeldend kunstenaar Marcus van Ravenswaaij dat in 1972 werd onthuld. Een mooi verslag met onder andere ooggetuigenverslagen, de gevolgen voor de bevolking van Tricht en de wederopbouw is geschreven door Rita Boer Rookhuiszen-de Joode op de site van de Historische Kring West Betuwe
Bij het RAR kun je veel krantenberichten vinden, boeken, foto’s, een film en verschillende stukken in gemeentearchieven. Zoals de verslagen van betrokken hulpverleners, brieven met aangeboden hulp etc.