Het RAR officieel deelnemer WieWasWie
Genealogische informatie van het RAR was al langer beschikbaar via WieWasWie, maar nu heeft het RAR zich ook officieel aangesloten bij WieWasWie, het online platform voor genealogisch onderzoek van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.
Nu het RAR officieel deelnemer is van WieWasWie is alle beschikbare genealogische informatie realtime te bekijken. Voorheen werd deze informatie periodiek als open data door het platform gedownload. Het RAR heeft veel bronnen, zoals bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) en bevolkingsregisters gedigitaliseerd en op naam doorzoekbaar gemaakt. Wat bijzonder fijn is, is dat bij de geïndexeerde registers van de burgerlijke stand alle records rechtstreeks aan de juiste akte zijn gekoppeld. Je hoeft dus niet door de boeken te bladeren om een naam terug te vinden. Aan deze indexering wordt nog steeds gewerkt.
Een groep van meer dan 300 vrijwilligers heeft daarnaast op het platform VeleHanden bijna 1 miljoen namen geïndexeerd uit de notariële repertoria van het RAR. Een deel hiervan staat al online, de rest volgt geleidelijk aan de komende anderhalf jaar.
Bijzondere vondsten
Bij het indexeren van deze repertoria werden al veel opmerkelijke vondsten gedaan. Zoals deze inschrijving van een akte over het ‘Ontslag van eenen Slaaf’ bij een notaris in Geldermalsen op 14 oktober 1829, door Elisabet Anna van der Lith te Buren. Een vondst die vraagt om diepgravender onderzoek: Hoe kwam deze tot slaaf gemaakte Zéphir bij Elisabet terecht en hoe verliep zijn leven na zijn ontslag?RAR 1519 Archieven notarissen Geldermalsen, 10802 Repertorium 1820
Verder heeft het RAR het afgelopen jaar alle bewaard gebleven inschrijvingsregisters van de Nationale Militie van 1811 tot 1861 gedigitaliseerd en gerestaureerd. Deze registers zijn een belangrijke aanvulling op de bevolkingsregisters uit die tijd, uiteraard alleen als je op zoek bent naar informatie over mannen! In de registers vind je bijvoorbeeld informatie over lengte, uiterlijk en gebreken (handicaps, littekens), in welk legeronderdeel de mannen zaten, of ze vrijstelling kregen, et cetera. Inmiddels is ook gestart met het indexeren van deze bron. De eerste resultaten zijn al online doorzoekbaar.RAR 3116 archief gemeentebestuur Poederoijen, Munnikenland, Loevestein, Brakel, 2594 Bladzijde uit het inschrijvingsregister Nationale Militie uit 1834