Gellicum

Gellicum is een dorp in de gemeente West Betuwe

Herkomst naam
We vinden Gellicum voor het eerst genoemd omstreeks het jaar 983, als Gallinghem, in een oorkonde die de inkomsten van de abdij te Werden opsomt.

Wat vermeldt het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa?
Pagina's Van der aa

Gemeentelijke indeling

1811-1977    gemeente Deil
1978-2018    gemeente Geldermalsen
2019 - heden gemeente West Betuwe

Korte geschiedenis van Gellicum
Gellicum groeide bescheiden rondom een versterkt huis dat al vroeg aanwezig was. Dit huis stond op de locatie van de huidige voormalige pastorie. De oudste vermelding van het kasteel van Gellicum dateert uit 1326, toen Gellies van Gellinchem in het Gelderse leenboek werd genoemd als heer van Gellinchem.Gellicum groeide bescheiden rondom een versterkt huis dat al vroeg aanwezig was. Dit huis stond op de locatie van de huidige voormalige pastorie. De oudste vermelding van het kasteel van Gellicum dateert uit 1326, toen Gellies van Gellinchem in het Gelderse leenboek werd genoemd als heer van Gellinchem.

Kerkelijke geschiedenis
Waarschijnlijk stond er in de 13e eeuw al een eenvoudig bakstenen kerkje in Gellicum. In 1261 werd het nog beschouwd als een kapel van de kerk te Beesd. Een eeuw later werd het schip van de kerk vervangen door een grotere eenbeukige kerk. In 1470 werd de kerk uitgebreid met een noordelijke zijbeuk en een nieuw koor. In 1520 werd een sacristie toegevoegd.

Kasteel van Gellicum
Het kasteel van Gellicum speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het dorp. In 1356 maakte de heer van Gellinchem zijn kasteel tot open huis voor de Gelderse hertog. Het geslacht Van Gellinchem bleef tot 1444 eigenaar van het kasteel. Daarna wisselde het kasteel verschillende keren van eigenaar, waaronder de families Van Waardenburg, Van Scherpenzeel en Tengnagell.

Latere geschiedenis
De baronnen van Tengnagell waren tot 1795 de leenheren van Gellicum. Na de inval van Napoleon Bonaparte in 1795 raakte het kasteel in verval en werd het uiteindelijk in 1802 gesloopt.

Het Rechthuis
Een belangrijk historisch gebouw in Gellicum is het Rechthuis, gebouwd in 1636. Het maakt deel uit van een uniek kerkcomplex aan de Kerkweg 5. Tot 1954 deed het dienst als vergaderlokaal van het bestuur van de Dorpspolder Gellicum. Tegenwoordig wordt het gebruikt als trouw- en vergaderlocatie.