Est
Est is een dorp in de gemeente West Betuwe
Herkomst naam
Waar de naam Est vandaan komt is niet geheel duidelijk. De naam kan, naar analogie van verschillende andere plaatsen in deze streek, een boomnaam zijn, de woonplaats bij een es. Zoals bijna alle dorpen heeft ook Est waarschijnlijk een adellijk huis gehad. Het geslacht van Est was in de middeleeuwen al bekend. Een eerste vermelding van een kerk dateert van 1447. Wat zegt het Aardrijkskundig woordenboek van Van der Aa over Est?
Gemeentelijke indeling
1811 - 1977 gemeente Est en Opijnen
1978 - 2018 gemeente Neerijnen
2019 - heden gemeente West Betuwe
Korte geschiedenis van Est
De vroege geschiedenis van Est is niet uitgebreid gedocumenteerd, maar het dorp heeft waarschijnlijk een lange bewoningsgeschiedenis. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in de Betuwe ligt Est niet aan de Rijn of de Waal, wat het in het verleden, vooral in de wintermaanden, moeilijk bereikbaar maakte.
Een belangrijk historisch gebouw in Est is de Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat, gebouwd in het midden van de 18e eeuw. Deze witte zaalkerk is het enige rijksmonument van Est. De kerk heeft een tongewelf met trekbalken en een later aangebouwde consistoriekamer. De inventaris omvat onder meer een 18e-eeuwse preekstoel, een Tien Gebodenbord en een orgel uit 1764 vervaardigd door Mattheüs de Crane.
Bestuurlijk gezien maakte Est deel uit van de gemeente Est en Opijnen van 1818 tot 1978. Daarna ging het op in de gemeente Neerijnen. Sinds 2019 behoort Est tot de fusiegemeente West Betuwe, die ontstond uit de samenvoeging van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Tegenwoordig maakt Est deel uit van een belangrijk glastuinbouwcluster in de regio.