Fruit invriezen
An American way of life
Fruit invriezen: An American Way of Life
Vaak begint vooruitgang in de steden, maar bij de diepvries in Nederland was het anders. In het Rivierenland bewaarden boeren vlees, groenten en fruit traditioneel door zouten en wecken. In Amerika en Scandinavië werd al diepgevroren, wat minder werk betekende en vitamines beter behield.
De opkomst van diepvrieskluizen
In 1955 bouwde Toon van Dijk in Cothen de eerste particuliere diepvrieskluis van Nederland, waar dorpsgenoten ruimte konden huren. In 1957 waren er al 85, en in 1962 telde het platteland er 700. In 1956 beschreef De Bommelerwaard plannen voor een diepvriesbox in Herwijnen als een ware American way of life.
Diepvrieskluizen in het archief
Bijna elk dorp in het Rivierengebied kreeg een diepvrieskluis. Archiefmateriaal over bouwvergunningen en advertenties is te vinden bij het Regionaal Archief Rivierenland. De diepvrieskluis in Zoelen bleef tot 2005 in gebruik, vermoedelijk als laatste in de regio. In 2002 werd het diepvriesgebouw van de Coöperatieve Diepvriesvereniging Alem verkocht, en het archief ging naar het Streekarchief Bommelerwaard.
Dagelijkse praktijk
Bij coöperatieve diepvriesverenigingen moesten leden contributie betalen en kregen ze een eigen sleutel. De temperatuur lag tussen -18 en -20°C. Invriezen vereiste andere technieken dan wecken of zouten, dus werden cursussen gegeven, vaak met het kookboek van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond als leidraad.
Recept: Fruit invriezen
Fruit invriezen dient als volgt te gebeuren:
1. Wassen en schoonmaken (schillen, klokhuisen verwijderen, ontpitten, enz.)
2. Toevoeging naar Keuze van :
a) Droge suiker: 1 gewichtsdeel suiker op 3 gewichtsdelen vruchten mengen.
b) Suikeroplossing: men maakt een 40% oplossing (600 gram suiker oplossen in 1 liter water) en zorgt dat de vruchten onder de oplossing staan. Bij peren, pruimen en perziken 2g citroenzuur toevoegen. Om kleur- en smaakverlies te voorkomen kan men stevige vruchten ongeveer 5 minuten op 80 C in het suikerstroopje verhitten.
3. Appels en rabarber kunnen als moes diepgevroren worden.
4. Verpakken en voorzien van etiketten.
5. Registreren.
6. De verpakte producten zo snel mogelijk diepvriezen.
Het hoofdstuk over diepvriezen wordt afgesloten met de tip: "Om verzekerd te zijn van goede resultaten bij het diepvriezen moet men nauwkeurig te werk gaan en zich deskundig laten voorlichten"