J.O.I.N.T., de Spil en Neon: jongerencentra in Tiel

Bij het RAR ligt het archief van J.O.I.N.T. en de Tielse jongerencentra De Spil en Neon. Het archief geeft een mooi tijdsbeeld van de activiteiten van een jongerencentrum in de jaren ’70 en ’80. Er werd veel georganiseerd, actie gevoerd en het bandjescircuit was erg populair.

ticket popfestival tiel

 Zo organiseerde de Stichting J.O.I.N.T. het eerste grote  popfestival aan de Waalkade om te bewijzen dat Tiel klaar was voor een open jongerencentrum. Ondanks een indrukwekkende line-up met Black Sabbath, The Kinks en Golden Earring en een ludieke markt met centrifugaal schilderen, pony rijden en de Vara Drive-in Discotheek, trok het festival slechts 1500 bezoekers.

Financiële problemen, gaten in het programma en ongeregeldheden deden de rest. In de archieven zijn nog twee goed bewaarde dossiers terug te vinden, vol onbetaalde rekeningen en onder andere een rekening met de mededeling van een hoteleigenaar dat  ‘Op kamer 50, bezet geweest door de groep The Kinks is de vloerbedekking en de toilettafel verbrand door uitgetrapte sigarettenpeuken. Schade 250 gulden.’ 

Na het festival stopte de subsidie, en in 1973 werd de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Tiel (S.J.J.T.) opgericht. Vanaf 1974 werd jongerencentrum De Spil het kloppende hart van de Tielse jeugdcultuur, met werkgroepen voor meiden, buitenlandse jongeren en krakers, en evenementen als Freakfestival ’81 en het Muziekkollektief Tiel. Bekende Nederlandse bands als Doe Maar, Vitesse en Het Goede Doel speelden er en in het archief vind je terug wat ze daarmee verdienden. 

verdiensten artiesten

Toch liep het aantal bezoekers al snel sterk terug, mede door discussies over drugsgebruik en geluidsoverlast. De subsidie werd uiteindelijk stopgezet. In 1988 kreeg het jongerenwerk een herstart met de opening van Neon, dat zich vooral richtte op muziek. Dit hield zeven jaar stand tot de sluiting in 1995. Het pand kreeg later een nieuwe naam: Twentietoe.