Buren
Buren is een stad in de gemeente Buren
Herkomst naam
De oudste vermelding van de naam Buren wordt gevonden in een eind 12e-eeuwse kopie van een oorkondenregister van het klooster Lauresham in Duitsland. Daarin komt een oorkonde voor uit 772, waarin wordt vermeld: "in pago Testrebenti in villa Hunsetti et in villa Buria mansum". De taalkundige betekenis van 'Bur' is klein huis. Dit zou kunnen verwijzen naar een vroeger - wellicht het oudste - kasteeltje. De heerlijkheid Buren en vanaf 1498 het graafschap, werd bestuurd door een gelijknamig geslacht van edelen. Buren was de hoofdstad van het graafschap. Wat zegt het Aardrijkskundig woordenboek van Van der Aa over Buren?
Gemeentelijke indeling
1811 - heden gemeente Buren
Korte geschiedenis van Buren
Buren is al in de prehistorie en in de Romeinse tijd bewoond geweest. De stad is gelegen op een oude stroomrug en in één keer gebouwd. De oudste vermelding van het kasteel in Buren dateert uit 1298, toen Otto van Buren en zijn zoon Allard het huis moesten afstaan aan graaf Reinoud I van Gelre. Dit kasteel speelde een cruciale rol in de vroege geschiedenis van de stad.
Vroege geschiedenis en stadsrechten
In 1395 verkreeg Buren stadsrechten van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Deze stadsrechten gaven Buren meer autonomie en economische macht, wat de stad hielp groeien. Tijdens de Gelders-Gulikse oorlog in 1335 werd Buren ingenomen, wat een zware slag was voor de stad. Later, in 1435, belegerde hertog Arnold van Egmont Buren. De stad werd ingenomen en heer Willem van Buren werd verdreven.
Verbintenis met het Huis Oranje
In de 15e eeuw kreeg Frederik van Egmond, bijgenaamd Schele Gijs, de heerlijkheid Buren van zijn oom Arnold, hertog van Gelre. In 1498 werd Frederik van Egmond verheven tot graaf van Buren en Leerdam door keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Dit was een belangrijke stap voor de stad, omdat het haar positie versterkte binnen de regio.
In 1551 trouwde Anna van Egmond, gravin van Buren, met Willem van Oranje, wat Buren nauw verbond met het Huis Oranje Nassau. Deze verbintenis had grote gevolgen voor de stad, omdat het haar in de loop der tijd een speciale status gaf als Oranjestad. Vandaag de dag wordt Buren nog steeds de Oranjestad genoemd vanwege de historische band met de koninklijke familie. Leden van de koninklijke familie hebben de naam Van Buren soms gebruikt als ze incognito wilden blijven.
Latere geschiedenis en restauratie
In 1572 sloot Buren zich aan bij de Unie van Dordrecht, wat de stad in de Tachtigjarige Oorlog betrok. In 1575 volgde het Beleg van Buren door Gilles van Berlaymont, wat de stad zware schade toebracht. In de eeuwen die volgden, bleef Buren een belangrijke rol spelen in de regio. Het kasteel van Buren, ooit een van de grootste in Nederland, werd echter in de 19e eeuw geleidelijk gesloopt. Pas in 1946 begon de restauratie van de stad, die bijna een halve eeuw in beslag zou nemen.