Bibliotheek

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1899-05-05; p. 1

Bibliotheek en documentatie

Zoeken in de bibliotheek

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de bibliotheek: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/boeken.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de bibliotheek en documentatiecollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op titel, auteur of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Titel’, ‘Auteur’, ‘Plaats’ en ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Collectie’ en ‘Gedigitaliseerde publicatie’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op titel, auteur of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1899-05-05; p. 1
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
1
Datum:
1899-05-05
Jaargang:
1899
Is onderdeel van:
Februari
N°. 5:
jaarg.
© © © <® © <® © © © ©©© © © © © © © © © © © © © © © © © © © © © ©1 © @® © © © © © ©_© ©©©©©©©©©©©©©©©©® ©©
UITGEGEVEN DOOR
©©) © ©> © © © © © © © ©©©©© © © © © © © © ©'©'© © ©T© © © g © © © © © © © © © © ©©© © © © © © © © © © © © © © © © © ©
tfe Fereenisw uu - Lil b jWactripe: Mej. H. W. SPIERING te Tiel. Met medewerking van Mevr. W1LDEBOFI ^LUITINGH en Mej. H. SWAYING. Al wat rein is, al wat liefelijk ?k, is en welluidt, bedenkt dat.
Alles wat de Administratie van dit Blad Alleg Wfit de Redactie taetreft OQk adver . betreft: abonnementen enz. op_e geven « Prijs per jasll’ ƒ 0.72. T tentiën, benevens opgaaf van nieuwe Bonds- Mevr de Wede WILDBBOHR-Luitingh, t f leden, aan Mej. H. W. SPIERING te Tiel. Haarlem, Barteljonsstraat 10. I V i ' ' r
© © ©
© © © ©
© © ©
© © © © © © © © © ©
TJ is Dct getoond.. Disut. 4 : 35.
Gij hebt Gods Woord, gij weet den weg, Zijn heil is u geschonken, En bij uws harten overleg Heeft vaak Zijn stem weerklonken. 1 weeërlei levensrichting kan men onderkennen, wanneer men r de mensehenwereld van verre en van nabij, in hare groote vertakkingen en kleine gelederen, in grooteren kring zoowel als in de naaste omgeving, aandachtig en nadenkend gadeslaat. ? Tweeërlei levensrichting, die al naar de keuze die men doet, der menschen zijn en schijnen, doen en laten, en ten slofte hun lot en leven bepaalt. — Deze tweeërlei levensrichting heeft noodzakelijk ook tweeërlei levensbeschouwing ten gevolge. Ver-gun ( Vergun ) ons bij deze gedachte even stil te staan en u te wijzen op den ernst en het gewicht der tweeërlei keuze, die ons voor-legt ( voorlegt ) om daarna en in verband daarmede tot den zin van ons opschrift te komen. Onze tijd is een tijd van reclame bij uitnemendheid; wat met de oogen gezien, met de handen getast, met de ooren ge-hoord ( gehoord ) kan worden, dat heeft waarde in de schatting der groote menigte. Die in de stilte wonen, zooals Maria van Nazareth eertijds, worden evenals zij niet aangezien ; wie ’t meeste drukte maakt, ’t hardste roept, het vrijmoedigst getuigt van zijn eigen wijsheid, heeft succes, en — naar succes, niet naar zegen, wordt tegenwoordig gevraagd, ook onder hen, die zich noemen naar den grooten Koning, die toch rond heeft gewandeld onder ons zonder gedaante of heerlijkheid. Eere en lof en aanzien bij de menschen is ook voor vele naambelijders van den Koning der eere ’t allermeest waard, terwijl toch hun mond erkent dat ze Hem alleen willen navolgen, die het kruis heeft verdragen en de schande veracht. Succès en geen zegen wordt verlangd. Immers naar succès wordt gegrepen met geoorloofde of ongeoorloofde middelen, voor zegen wordt enkel gebeden en in stilheid gearbeid. Deze stroo- ming in de mensehenwereld onzer dagen maakt het wel moeilijk om in den rechten koers te blijven of te komen. Vooral voor jong
eer wij geboren waren, opdat wij het wel zouden weten, ieder onzer die de boodschap des heils en van eeuwigen zegen onder de oogen krijgt, dat wij geroepen zijn tot Zijn Koninkrijk. Wilt ook gij zien wat voor oogen is, mijne jonge lezeressen, itrwijl uw hart toch in beginsel uitgaat naar de dingen der eeuwigheid en zoo gaarne de levensrichting, die naar Boven gaat, wil volgen? — De Heer zegt tot u niet: u is het ver-kondigd, ( verkondigd, ) u is het verklaard, u is het gezegd, maar in Zijn s vote liefde rekening houdende met uwe zwakheid en ongeeste- H m zin: U is het getoond. is het geloof een bewijs der dingen die men niet ziet, in ji, ei leden en heden van Israëls geschiedenis, van de lotswisseling nef volkën', ‘ van de ervaringen van eigen omgeving en leven is ons zonneklaar bewezen en onwedersprekelijk getoond, welke de goede weg is, waar de oude, beproefde paden der gerechtig-heid ( gerechtigheid ) heenleiden en welk een zegen er aan verbonden is om daarin te wandelen. Wilt gij, mijn lezeres, al den troost putten uit dat woord, dien de Heer daarin bedoelde u te doen toekomen, lees dan dat woord in het verband zijner geschiedenis; het zal u dan tevens niet ontgaan, dat, gelijk iedere zegen zijn verantwoordelijke verplichting met zich brengt, ook dat troostwoord tevens een ernstige herinnering en vermaning voor ons bevat. Mozes spreekt tot zijn volk, alvorens de welverdiende rust in te gaan, en hij houdt als ’t ware een pleidooi voor zijn besten Vriend, dien God, die hem geleid heeft van der jeugd aan, en hij zegt in hoogen ernst en met de overtuiging der ervaring: „Vraagt toch naar de vorige dagen.... naar al hetgeen dat de Heer uw God ulieden voor uwe oogen gedaan heeft. U is het getoond, opdat gij weet dat de Heere die God is, daar is nie-mand ( niemand ) meer dan Hij alleen.” Inderdaad, mijne lezeressen, met meerder recht en dieper overtuiging dan Mozes kunnen wij elkander toeroepen: Ons is het getoond. Geen droombeelden, geen ijdele
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer