Bibliotheek

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1898-04-12; p. 1

Bibliotheek en documentatie

Zoeken in de bibliotheek

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de bibliotheek: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/boeken.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de bibliotheek en documentatiecollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op titel, auteur of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Titel’, ‘Auteur’, ‘Plaats’ en ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Collectie’ en ‘Gedigitaliseerde publicatie’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op titel, auteur of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1898-04-12; p. 1
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
1
Datum:
1898-04-12
Jaargang:
1898
Is onderdeel van:
4 e jaarg.
September 1898.
>. 12
Onze Jonge Meisjes
MAANDBLAD
UITGEGEVEN DOOR
Fereeww M * Ui UUingm^ Redactrice: Mej. H. W. SPIERING te Tiel. Met medewerking van Mevr. WILDEBOER- LUITINGH en Mej. H. SWAVING. Al wat rein is, al wat liefelijk^g^^j,^ is en welluidt, bedenkt dat.
X ©®©©©®©©©®®>©®>®©©©©© © © © ©©©©©©©©©© © ©©© © © © ©©©©©®©®©©®©©® Illlllllllllllllllllllllllllllll Illlllllllllllll lllll
Alles wat de Administratie van dit Blad i± Alles wat de Redactie betreft, ook adver- betreft: abonnementen enz. op te geven ‘'d, 1 I Pri .i 8 P er J aar ’i tentiën, benevens opgaaf van nieuwe Bonds- Mevr. de Wede. WILDEBOER-Luitmgh, t J P J / lederL; aan Mej- H w SÏ > IBR ,i Na . te Tiel. Haarlem, Barteljorisstraat 10. ;1:
© © © © © © ©
© © © © © © ©
© © © © © © © © © ©
© © © © © © © © © ©
JULIANE GRAVINNE VAN STOLLBERG Gemalin van Willem Graaf van Nassau, EN WILHELMINA, PAULINA, HELENA, MARIA, Prinsesse van Oranj e-N assa u, Koningin der Nederlanden. ’t [ s geen grillige inval maar een diep gevoel van bloed- en ƒ geslachtsverwantschap, die mij met den blik op den hoogen feestdag die ons vaderland tegengaat, van de Inhuldiging onzer jonge eenige en laatste Afstammelinge van ons doorluchtig en nooit genoeg geëerd en geliefd Stamhuis, terug doet .zien op het grijs verleden en op de stammoeder der Oranjes. Al wie in onze dagen nog vatbaar is voor de hoogheid, de echte hoogheid der vrouw, moet wel worden aangegrepen door stillen eerbied en diepe vereering bij het staren op de eerbied-waardige ( eerbiedwaardige ) gestalte van Juliane van Stollberg, der Oranjes Grafelijke Moeder, zooals de overlevering ons haar sterk sprekend, vreed-zaam, ( vreedzaam, ) verstandig, denkend, ernstig-vroom gelaat heeft bewaard. „De uitnemendsten van ons geslacht hebben meest uitne-mende ( uitnemende ) moeders gehad”; ik zoude daarvan vele voorbeelden kunnen noemen, maar wijs u bij voorkeur op deze uitnemend- ste Onder de uitnemenden. Hoogbegaafde vrouw, edele dulderes, vrome voorbidster, groot in haar liefde voor haar kinderen, grooter in de onbaatzuchtigheid, waarmede zij hen vermaande om trouw te blijven aan de „lage landen” die de hulp huns zwaards hadden ingeroepen tegen overheersching en dwinge-landij ( dwingelandij ) ; het grootst echter in de offervaardigheid, waarmede zij al hare zonen overgaf voor de goede zaak. Die inmiddels onzen grooten Willem, den trots van haar moederhart, de parel aan haar geloofsdiadeem, het zichtbaar getuigenis dat noch haar wandel als christelijke belijdster, noch haar verborgen leven als biddende moeder onverhoord was gebleven, steunde met al de macht van het moederwoord en van de moederliefde. Eenzaam is voor deze dulderes de avond des levens geweest. Op het stamslot te Dillenburg heeft zij den laatsten zuch
het grijs verleden tot mij sprakèn van fieren geloofsmoed, smartvol moederlijden, innig geloofsvertrouwen. Tusschen die graven rees voor mijn geestesoog op een altaar; een altaar door een priesteresse bediend, naar de hooge; toen beier dan nu verstane, roeping der vrouw. Het altaar was het vaderland, de priesteresse was een biddende Moeder, die hare zopen ten offer gaf voor „de plek waar onze wieg eens stond”. Na deze groote in het Koninkrijk der Hemelen, deze bid-dende ( biddende ) moeder, deze edele in dubbelen zin, doemt heel een scljmmenrei van Oranje-Nassausche vorstinnen voor ons op, mrar Juliane van Stollberg, de oudste, de eerste en de beste, reikt over het stof der eeuwen en over der graven langen nacht AU hand aan de jongste, de laatste en de meest geliefde van den Uranje-Nassaustam. Daar staan ze tegenover elkander de oude, eerbiedwaardige stammoeder en de jeugdige lieftallige Koningin van Nederland. Tusschen die beiden ligt de geschiedenis der eeuwen waarin Oranje zich ten duurste aan Nederland verplichtte. — Is onze geliefde jonge Koningin erfgenaam van die onbetaalde schuld der dankbaarheid, van der Vaderen verdienste aan Nederland; wij zijn op onze beurt de erfgenamen van deze schuld der dankbaarheid, die zoolang de eeuwen voortrollen niet anders en niet beter kan erkend en afgelost worden dan door nauwer en dichter aansluiting rondom Neerlands Troon en Neerlands Vorsten. Is Nederland wat het is door Oranje, ook Neerlands toe-komst ( toekomst ) rust in Oranje. Vergeet gij mijn lezeressen, toekomst- vrouwen van Nederland, dat niet. Leeren wij bovenal van de edele priesteresse van ons eeuwen-oud ( eeuwenoud ) stamhuis dat het beste, eenigste altaar des vaderlands, waarop nooit tevergeefs geofferd wordt voor Vorstenhuis en Vaderland, is de stille binnenkamer waar ons gebed omhoog stijgt. ___ H ' W - S - „£lk op zijn beurt.” H et was Zaterdagmiddag. Ds. B., die als jong predikant menigmaal in moeielijkheid verkeerde over zijn preek
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer