Bibliotheek

Uw zoekacties: Onze Jonge Meisjes, 1898-04-08; p. 1

Bibliotheek en documentatie

Zoeken in de bibliotheek

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de bibliotheek: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/boeken.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de bibliotheek en documentatiecollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op titel, auteur of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Titel’, ‘Auteur’, ‘Plaats’ en ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Collectie’ en ‘Gedigitaliseerde publicatie’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op titel, auteur of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Onze Jonge Meisjes, 1898-04-08; p. 1
Naam tijdschrift:
Onze Jonge Meisjes
Pagina:
1
Datum:
1898-04-08
Jaargang:
1898
Is onderdeel van:
Mei 1898.
jaarg.
© ©©©©©©© © ©©©© ©.© ©©©©©©©©©©©©© ©,© © © © © ©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©© ©
Onze Jonge Meisjes
© © © ©~© © © © © © © © © ©@© ©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©© ©@© ©©@©©©©©©©©1®)©®!© g)'© —r.-.:.., rr. ,,: ,tt;. ......... t, ।. n n..Tiï.■ । ■ > 1111111 iTi u 111111111 n 11111 h i u 11 n i n i ui 11111 n ii .TT .t;?; . r.'.'.?;'.;... .7.777
MAANDBLAD _ T „ n T nnn9n u , UITGEGEVEN DOOR cfe fersenigiag o * * * * * * * * * * * * * * 0 * * * Redactrice: Mej. H. W. SPIERING te Tiel. Met medewerking Tan Mevr. WILDEBOER—LUITINGH en Mej. H. SWAVING. Al wat rein is, al wat 1 is. en welluidt, bedenkt dat.
Alles wat de Administratie van dit Blad ï * betreft: abonnementen enz. op te geven aan T p„;:„ „„„ //. /;/. I . V rat de vledactie betreft, ook adver- Mevr. de Wede. WILD EBOKB.—Buitingli, jti rri J s P er J aal / I tentien, benevens opgaaf van nieuwe Bonds- Haarlem, Barteljorisstraat 1D. { |ï leden, aan Mej. H. W". SPIERING te Tiel.
© © © © © © ©
® © ©
© © © © © © ©
© © © © © © © © © ©
© © © © © © © © © © ©
Want nu de Heer is opgestaan, Nu vangt het nieuwe leven aan, Een leven tot Zijn dienst bereid, Een leven in Zijn heerlijkheid.. H et is een overbekend verhaal dat ik dezer dagen aantrof in een Duitsch Zusterblaadje, dat nog maar sinds korten tijd het licht ziet, en dat in de vorige week ook in de Blijde Boodschap, het weekblaadje van wijlen Ds. de Jonge, de ronde deed. Dat verhaal n.1. van een kerkhof ergens in Amerika, waar een prachtig wit kruis met het opschrift „Hij stierf voor ons” de aandacht trekt, en is toegewijd aan de nagedachtenis van den stuurman John Maynard, die met opoffering van eigen leven de passagiers van zijn brandend stoomschip behouden naar de kust stuurde. Sedert —zoo luidt het verhaal verder — ziet men menigmaal den een of anderen geredden passagier ge-roerd ( geroerd ) bij dat graf staan, en met aandoening het opschrift lezen dat hem John Maynards edele zelfopoffering in herinnering brengt. Dit verhaal was mij voor den geest gekomen, nog vóór ik het in ’t genoemde Duitsch blaadje aantrof, toen ik namelijk nadacht over de beteekenis voor mijne lezeressen en mijzelve van de twee woorden van mijn opschrift. Sedert wij in ons laatste Blaadje tot elkander spraken, heb-ben ( hebben ) wij allen min of meer ernstig in den hof der Olijven vertoefd, den Man van smart op Zijn bangen kruisweg gevolgd, op Golgotha’s heuvel gestaard en het verlossingswoord in ieder geval tot onze ooren hooren doordringen, het verlossingswoord dat door de eeuwen heenruischt en zal blijven voortruischen tot het einde der dagen: „Het is volbracht!” Ook de Paaschklokken hebben voor ons geluid, de Paasch- zon heeft ons beschenen, de Paaschboodschap hebben wij ge-hoord, ( gehoord, ) die het ons zeggen kwam dat het Kruis is geworden de Boom des Levens; de Paaschboodschap die het ons predikt dat het Leven den dood heeft overwonnen, dat de Man van smart is geworden tot den eersteling uit de dooden, tot den Koning van het Godsrijk, dat na de belijdenis die z
houden en nog minder baten — om niet eenmaal van zegen te spreken. In zulk een tijd past het ons jongen en ouden, u en mij, ons rekenschap te geven van den grond en van de vrucht, de uitwerking van ons geloof. Wat hebben wij er aan, wat baat het ons? deze vraag der uiterste zelfzucht die zoo vaak goede gedachten, edele impul- sies ten onder houdt mag, neen moet op het terrein van het geestelijk leven wel degelijk en ernstig door ons gevraagd en beantwoord worden. Velen uwer hebben zeker ook dat schoone Paaschlied uit onzen bekenden Liederenbundel, dat ik als motto hierboven phsatefa, met onze kinderen ep ds Zondagsschool gezongen. Hebben wij toen zelve wel den diepen zin van deze woorden verstaan, die wij onzen kinderen zoo goedsmoeds op de lippen legden? Die enkele regelen geven ons een volledig antwoord omtrent ’tgeen de Paaschboodschap, het Opstandingsgeloof ons moet zijn, omtrent ’tgeen wij er aan hébben moeten, indien dat geloof, die boodschap waarheid voor ons is. Wij spraken daar straks van de twijfelzucht die zoo menig hart, jong en oud, elk hart dat meeleeft met den machtigen tijdgeest die de wereld beheerscht, bijwijlen aangrijpt. Menige brief die tot mij komt getuigt daarvan, en ik ben zelve te zeer een kind van mijn tijd om daarmede niet te rekenen. Evenwel laat toch niemand onzer spelen met den tijdgeest, niemand coquetteeren met twijfelzucht, het is spelen met vuur dat we dan doen, het is wederstaan den Heiligen Geest. Maar laat ons dit eene wél weten: tegenover deze geeste-lijke ( geestelijke ) stroomingen, indien ze waarlijk en ernstig door ons heen-gaan, ( heengaan, ) of om ons heen door ons gevoeld of ervaren worden, is maar één wapen en geneesmiddel tevens : „Het Nieuwe Leven, dat deze geloofsovertuiging in ons werkt, werken moet. »Dan vangt het nieuwe leven aan, Een leven tot Zijn dienst bereid, Een leven in Zijn heerlijkheid. 0 Heiland, doe ons meer de kracht Van Uw verrijzing in ons merken! H. W. S. UW WIL GESCHIEDE! Lukas 11 :
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer