Beeldbank

Uw zoekacties: Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002

0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
2. Stukken van persoonlijke aard
2.1. Hoofdlijst
2.1.8. Johan Richard van Lidth de Jeude 1754-1803 (generatie VIII.1.)
0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002
Inventaris
2. Stukken van persoonlijke aard
2.1. Hoofdlijst
2.1.8.
Johan Richard van Lidth de Jeude 1754-1803 (generatie VIII.1.)
Johan Richard van Lidth de Jeude werd in 1754 geboren als eerste kind van Cornelis Christiaan en Sara Helmichia van Windsheijm. Hij trouwde in 1777 met Margaretha Lambertha van Eck, van wie hij in 1782 scheidde. Hij trouwde voor de tweede keer met Cornelia Margartha Johanna Blanken, met wie hij in Frankrijk drie kinderen kreeg. Ook van zijn tweede vrouw scheidde Johan Richard, waarna hij een relatie had met Hermina Elisabeth Josephe. Met haar kreeg hij Ć©Ć©n kind. Toen Hermina hem in de steek had gelaten, pleegde hij in 1803 in MĆ¼nster zelfmoord. Johan Richard van Lidth de Jeude is, na rechten gestudeerd te hebben, secretaris van Tiel geweest, maar is vooral bekend geworden door zijn aciviteiten als patriot.Vanaf 1785 ontpopte hij zich in Tiel als een fel patriot; hij werd burgerhopman (commandant van het Tielse exercitiegenootschap). Later dat jaar werd hij lid van de Vaderlandsche SociĆ«teit voor Vrijheid, Gelijkheid en broederschap te Arnhem. In 1786 was hij als aanvoerder van het Tielse detachement betrokken bij de burgeroorlog tegen de prinsgezinden. Begin juli 1787 vluchtte Johan Richard uit Tiel na orangistische rellen. Na korte tijd in Amsterdam te hebben verbleven, moest hij in oktober -net als vele andere patriotten- naar BelgiĆ« en later naar Noord-Frankrijk uitwijken, waar hij tot de val van de stadhouder in 1795 in ballingschap verbleef. Toen hij in juli 1795 terugkeerde in Tiel, werd hij direct lid van de magistraat. Later werd hij lid van het ComitĆ© van Algemene Zaken van het Bondgenootschap te Lande. In 1798 werd hij auditeur-militair van de krijgsraad te velde. Hij verbleef onder meer te WĆ¼rzburg en Aschaffenburg.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt
Omvang in meters:
11,2