Beeldbank

Uw zoekacties: Archief van de Land- en Tuinbouwvereniging Gameren en rechts...

3327 Archief van de Land- en Tuinbouwvereniging Gameren en rechtsvoorgangers, 1937-2010

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Historie
3327 Archief van de Land- en Tuinbouwvereniging Gameren en rechtsvoorgangers, 1937-2010
Inleiding
2. Context
2.2.
Historie
Volgens de voorzitter bij de opheffing van de vereniging in 2010, zou de vereniging zijn opgericht op 11 januari 1927. Die wetenschap had hij uit overlevering van de heren W. van Steenbergen en E. Timmer, maar van die eerste periode waren toen (en nu) geen archiefstukken meer aanwezig. Die vereniging zou zich toen ook al hebben beziggehouden met de aanschaf en verhuur van gereedschappen. In de bewaard gebleven Bommelerwaardse kranten blijkt in ieder geval dat de vereniging al bestond vóór 1938. In Het Weekblad voor Zaltbommel, Bommeler- en Tielerwaard van 8 maart 1940 wordt bij het overlijden van erevoorzitter Hendrik Heide als naam van de vereniging vermeld: Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging "Samenwerking". Hendrik Heide gaf landbouwcursussen in Gameren, was voorzitter van de geitenfokvereniging "De Goede Verwachting" te Gameren en was voorzitter van de hierna te noemen CJBTO te Gameren.

Naast de verenging "Samenwerking" werd er in 1937 een Afdeling Gameren van de Jongeren Organisatie van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond opgericht (CJBTO). Van die vereniging van jonge boeren en tuinders is een reglement bewaard gebleven en notulen vanaf 1943. De vereniging was "werkzaam aan de principieele, economische en technische vorming harer leden". Als middelen daartoe werden genoemd het organiseren van vergaderingen, het stichten en instandhouden van een bibliotheek, het organiseren van excursies en het aanleggen van proefvelden.
Op 10 oktober 1945 werden deze beide verenigingen omgezet in één nieuwe vereniging: de Christelijke Land- en Tuinbouwvereniging "Vooruit" te Gameren. Als doelstelling werd in het op 28 februari 1946 vastgestelde reglement vastgelegd: "werkzaam te zijn aan de principieele, economische en technische vorming harer leden". Dat doel zou men trachten te bereiken door het organiseren van cursussen, vergaderingen, excursies, het aanschaffen van werktuigen en het oprichten en instandhouden van een bibliotheek. Iedereen die ouder was dan 18 jaar en de doelstellingen onderschreef, kon lid worden. Alleen leden konden de door de vereniging aan te schaffen land- en tuinbouwmachines lenen of tegen een geringe vergoeding huren.

Op 11 juli 1947 werd de statuten gepasseerd van Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Landbouwwerktuigen en -machines "Ons Belang" G.A. te Gameren. Het doel van de vereniging was de aanschaf en beheer van werktuigen en machines voor land- en tuinbouw en de uitleen of verhuur aan de leden.

In 1961 werden beide verenigingen, Vooruit en Ons Belang, samengevoegd tot de "Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging "Samenwerking" G.A.", gevestigd te Gameren. Wat de naam betreft werd dus teruggevallen op de naam van de vooroorlogse organisatie. De doelstelling werd ruim geformuleerd: "De ontwikkeling van de land- en tuinbouw in gunstige zin te bevorderen en in het bijzonder de stoffelijke belangen van de leden op dit gebied van dienst te zijn."
Als middelen ter bereiking van dat doel werden genoemd:
1) Het organiseren en houden van lezingen, cursussen, voorlichtingsavonden en excursies.
2) Het verwerven en exploiteren van landbouwwerktuigen en -machines, bewaarplaatsen of andere noodzakelijke goederen.
3) Het opslaan en bewaren van land- en tuinbouwproducten.
4) Het in bepaalde gevallen aankopen van bedrijfsbenodigdheden voor de leden, alsmede de afzet van bedrijfsvoortbrengselen.
In 1970 werd binnen de vereniging een afdeling "Onderlinge Hulpverleningsdienst" opgericht met als doel hulp te verlenen aan leden welke zodanig arbeidsongeschikt zijn, dat zij niet in staat zijn hun werkzaamheden te verrichten.

In 1985 kwam er een statutenwijziging waarbij de rechtspersoon werd gewijzigd. Voortaan heette de vereniging "Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging "Samenwerking" B.A.". Daarmee werd de gezamenlijke aansprakelijkheid (GA) vervangen door een beperkte aansprakelijkheid (BA).

De verenging zorgde ook voor sociale contacten. Jarenlang werd er een uitstapje voor de gezinnen van de leden georganiseerd, waarvoor in de hoogtijdagen soms wel vier bussen werden ingezet. De jaarvergaderingen gingen vaak gepaard met een lezing over een onderwerp uit de land- en tuinbouw, maar ook vaak met een gezellige maaltijd.

In 1999 werd de coöperatie omgezet in een gewone vereniging. Voortaan luidde de naam: Land- en Tuinbouwvereniging "Gameren". De statutaire plaats van vestiging werd echter Zaltbommel omdat dat wettelijk gezien een gemeentenaam moest zijn en Gameren inmiddels onderdeel uit was gaan maken van de gemeente Zaltbommel. De doelstelling werd nog steeds geformuleerd als "de bevordering van de ontwikkeling van land- en tuinbouw", maar de middelen waarmee men dit doel trachtte te bereiken werden nu beperkt tot het organiseren van excursies, cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten en het verwerven en aan de leden ter beschikking stellen van land- en tuinbouwwerktuigen.

Omdat er nog maar weinig gebruik werd gemaakt van de werktuigen van de vereniging werd in 2000 besloten om ze bij inschrijving te verkopen.
De beroepsvoorlichting werd steeds vaker overgenomen door zogenaamde 'studieclubs' waarin tuinders overlegden en van elkaar leerden met betrekking tot specifieke problemen of teelten.

In de loop der jaren kwamen er steeds minder leden door overlijden en opzegging en raakte de financiële middelen uitgeput. Tijdens een vergadering op 1 april 2010 werd besloten de vereniging op te heffen.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Het archief is openbaar
Omvang in meters:
0,25
Categorie: