Beeldbank

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Rossum, 1628 - 2003
3025 Archief van de Hervormde gemeente Rossum, 1628 - 2003
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.4. Verwerving
3025 Archief van de Hervormde gemeente Rossum, 1628 - 2003
Inleiding
2. Context
2.4.
Verwerving
In 1981, dus nog voor het ontstaan het Streekarchivariaat Bommelerwaard in 1983, vroeg het hervormde gemeente aan de burgerlijke gemeente Rossum om het archief op te mogen slaan in de gemeentelijke archiefbewaarplaats. Dat werd toegestaan op voorwaarden dat de gemeente niet aansprakelijk zou zijn voor het archief, dat er een plaatsingslijst gemaakt zou worden en dat het archief eenmaal per jaar door de hervormde gemeente gecontroleerd zou worden. De opslag in de gemeentelijke archiefbewaarplaats is toen echter om onbekende redenen niet doorgegaan.

In 1987 werd door bemiddeling van de toenmalige streekarchivaris van de Bommelerwaard het archief, dat op diverse plaatsen in Rossum was opgeslagen, wel in bewaring gegeven bij de gemeente Rossum en onder het beheer gesteld van het Streekarchivariaat Bommelerwaard. *  Toen dat streekarchivariaat in 1994 veranderde in een Streekarchief werd het archief ondergebracht in de centrale vestiging van die dienst in Zaltbommel. Ongetwijfeld was de verwachting in 1987 dat het archief in de bewaarplaats van de gemeente goed bewaard zou worden. Helaas heeft het juist daar vocht- en schimmelschade opgelopen. * 

Bij het in bewaring gegeven archief behoorden aanvankelijk ook enkele (staten)bijbels. Deze bijbels zijn enkele jaren later aan de Hervormde gemeente geretourneerd.

In 2004 heeft het Streekarchief Bommelerwaard een register van opbrengsten uit de verhuur van baarkleden (doodskleden) en rouwmantels gekregen van de familie Dingemans uit Rossum. Het was afkomstig van een voorouder die lid was van de diaconie. Dit register is opgenomen in het archief onder nummer 205.
In 2013 zijn nog enkele kleine, incomplete recente aanvullingen ontvangen, die deels dateren van ná de samenvoeging met Hurwenen per 1 januari 1999.

In 2014 is het Streekarchief Bommelerwaard opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel en sindsdien wordt het archief daar bewaard.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt, na 50 jaar.
Omvang in meters:
5