Beeldbank

Uw zoekacties: Archief van de van der Kolk-stichting te Tiel, ca. 1930 - 1994
0990 Archief van de van der Kolk-stichting te Tiel, ca. 1930 - 1994
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. De stichting
0990 Archief van de van der Kolk-stichting te Tiel, ca. 1930 - 1994
1. Inleiding
1.1.
De stichting
Hendrika Janna Berendina van der Kolk werd geboren te Tiel op 10 december 1876. In een geheim testament van 26 juni 1951 riep zij een stichting in het leven, die tot doel had protestantse inwoners van Tiel, zoveel mogelijk uit de middenstand, te ondersteunen, die zelf niet in staat zijn de kosten te dragen van levensonderhoud, ziekte, verpleging en dergelijke. Eén tiende van de netto-inkomsten van de stichting moesten bovendien uitgekeerd worden aan het Groene Kruis, afdeling Tiel, die deze bijdrage diende te besteden aan (Diaconessen) wijkverpleging. De stichting kreeg de naam Van der Kolk Stichting.
Het bestuur van de stichting zou bestaan uit een voorzitter vier inwoners van Tiel, van protestantse religie. Het bestuur moest worden aangevuld door coöptatie. De leden hadden zitting voor onbepaalde tijd.
Het boekjaar van de stichting liep gelijk met het kalenderjaar. Na goedkeuring van de rekening door het bestuur moest een jaarverslag en een financieel verslag worden gedaan aan de burgemeester van Tiel, die toezicht op het bestuur uitoefende. Een eventueel liquidatiebesluit zou moeten worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Tiel. De bezittingen zouden in dat geval overgaan op de vereniging Christelijke Ziekenverpleging "Bethesda" of Het Groene Kruis.
Tot bestuurders van de stichting benoemde de erflaatster mr. W. van den Berg, advocaat en procureur, K. den Hartog, notaris, W.A. van Hees, rentmeester, F. Kool, agent van de Nederlandse Handel Maatschappij en J.G.J. van Mourik, notaris, allen te Tiel. Uit hun midden dienden de bestuurders een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aan te wijzen, waarbij de laatste twee functies eventueel mochten worden gecombineerd.
Hendrika van der Kolk bleef ongehuwd. Bij haar overlijden op 29 augustus 1951 liet zij geen bloedverwanten in rechte lijn na.
Het fonds richt zich intussen niet meer alleen op protestantse middenstanders: het verleent naar vermogen ondersteuning aan wie ondanks maatschappelijke hulpverlening in de problemen komt. Aanvragen worden beoordeeld aan de hand van een huisbezoek van een bestuurslid aan de aanvrager. De ondersteuning kan zowel financieel als materieel van aard zijn. *  Vaak worden besluiten tot het verlenen van ondersteuning genomen door de diverse bestuursleden hun handtekening voor akkoord te laten plaatsen op een voorstel daartoe.
Behalve aan individuele personen worden soms ook maatschappelijke instellingen ondersteund met een gift.

Kenmerken

Datering:
ca. 1930 - 1994
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
na 50 jaar
Omvang in meters:
0,60
Toegangstitel:
P.G.J. Huismans, Inventaris van het archief van de Van der Kolkstichting te Tiel (1930) 1951-1994