Beeldbank

Uw zoekacties: Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811
0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlage bij de inleiding
Inventaris
1. Rechterlijk archief van Tiel
1.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
1.2.5. Varia
4434 Stukken betreffende de betaling van de kosten van de detinering te Gouda van ritmeester Johan Bouwensch die in 1684 door de schepenbank van Tiel is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, onder andere wegens manslag te Huissen op kapitein Wolter Ganseneb van Tijnagel en betreffende de pogingen van Bouwensch om gratie te verkrijgen, 1684-1691
0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811
Inventaris
1. Rechterlijk archief van Tiel
1.2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
1.2.5. Varia
4434
Stukken betreffende de betaling van de kosten van de detinering te Gouda van ritmeester Johan Bouwensch die in 1684 door de schepenbank van Tiel is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, onder andere wegens manslag te Huissen op kapitein Wolter Ganseneb van Tijnagel en betreffende de pogingen van Bouwensch om gratie te verkrijgen, 1684-1691
Datering:
1684-1691
NB:
Zie ook inventarisnummer 4550. In 1684 veroordeelde de schepenbank hem ("praefererende gratie voor rigeur van justitie") niet tot de doodstraf maar tot levenslange opsluiting. Waarschijnlijk mede omdat derden zich (mede) garant stelden voor de kosten van zijn detentie, die hij in Gouda onderging. In 1689 werd hem na tussenkomst van het Hof van Gelre door de schepenbank van Tiel gratie verleend en zijn straf omgezet in levenslange verbanning uit Gelderland, mits hij alle achterstallige kosten van zijn detentie betaalde. Over de betaling van die kosten werd uitvoerig gecorrespondeerd.
Omvang:
1 omslag
Oude Orde:
480

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
70,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: