Asch

Asch is een dorp in de gemeente Buren

Herkomst naam
De oudste vermelding komt voor in een 13e eeuws afschrift van een oorkonde uit 889. Daarin staat 'Aske mansam'. Honderd procent zekerheid dat het hier Asch bij Buren betreft, is er niet. Het kan ook een gelijknamige, geheel verdwenen plaats geweest zijn, in de buurt van Heemskerk.

In het Oudgermaans is Asch afgeleid van 'aske', welk woord staat voor een boomsoort, de es. In ruimere zin betekende het woord een speer van essenhout gemaakt. Wellicht dat dus de naam is afgeleid van een vroeger op deze plaats gelegen essenbos. Vooralsnog is geen betere verklaring gevonden waarom deze naam aan het huidige dorp is gegeven.

Wat vermeldt het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa?
Pagina's Van der Aa

Gemeentelijke indeling
1811 - heden    gemeente Buren

Korte geschiedenis van Asch
In 1335 wordt Asch genoemd bij een grondtransactie tussen de heer van Buren en de abdij van Marienweerd. Op dat moment had het dorp al een kapel. In de 15e eeuw werd deze kapel verheven tot parochiekerk.

Een interessant aspect van de geschiedenis van Asch is dat het klooster Oostbroek in De Bilt een uithof (een boerderij die eigendom was van een klooster) in Asch had, genaamd De Laak. Na de reformatie kwam deze uithof in handen van de Staten van Utrecht, die het in 1715 verkochten.

Asch viel vroeger binnen het oude Graafschap Buren. In 1811 werd het onderdeel van de gelijknamige gemeente Buren, waar het tot op de dag van vandaag toe behoort.