Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 12

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 12
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
12
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
4
DE O L IJ F T A k .
Be Dianiantvelflen ii Znid-AMk
( Met een schetskaartj e .)
~&~
Tot nadere toelichting van nevensgaande schets , ons van de Kaap welwillend toegezonden , stippen wij aan dat de tocht van de Kaapstad naar de Diamantvelden afge-legd ( afgelegd ) wordt in vijftien dagen en wel als volgt :
Van Kaapstad naar Beaufort .
Eerste dag . — Van Kaapstad naar Wellington , per spoortrein , 3 uren . Van Wellington naar Bains Kloof , ] % uur . Van de Kloof tot Darlinge Bridge , 15 £ uur . Van hier tot Ceres , 3 uren . Totaal 9 uren . Op dit gedeelte der reis vindt men op de aanlegplaatsen hotels .
Tweede dag . — Van Ceres naar Platte Fontein ( voorbij Karoo Poort ), 954 uren . Goede fourrage voor de trekdieren en goed water .
Derde dag . — Van Platte Fontein naar Zout-Kloof ( waar een postkantoor is ), te zamen 9 % uren .
In het eerste gedeelte van deze dagreis heeft men weder een welig en waterrijk landschap , en omstreeks Pataties-Itivier veel peerenboomen ; maar verder op tot Zout-Kloof is het meest dor land , het minst aangename van den geheelen weg ; zoodat de aanbeveling luidt : // voorzie u voor dit - gedeelte van den tocht van water en fourrage ."
Kierde dag . — Van Zout-Kloof tot Bloedrivier , totaal 8 uren . Dit is weder een zeer waterrijke en be-koorlijke ( bekoorlijke ) streek ( Buffels-rivier , Geelbeeks-rivier , Groote Fontein met landhuizingen en weivoorziene schuren ).
lijfde dag . — Van Bloed-rivier ( Bloedrivier ) tot een punt , genaamd Uitkijk , bij de Bank , Sturen ; soortgelijke gunstige streek als de vorige .
Zesde dag . — Van Uitkijk naar Beaufort , te zamen 654 uren . Op de halt Letje's Bosch is een postkantoor , over ' t geheel goede landhuizingen , water en fourrage .
Van Beaufort naar Richmond .
Eerste dag . — Van Beau-fort ( Beaufort ) tot Waaifontein , 7 M « ren .
Tweede dag . — Van Waai-fontein ( Waaifontein ) naar Liesching , 7 uren .
Derde dag . — Van Liesching naar Richmond , G % uren .
Deze streek is afwisselend met of zonder water , doch men vindt er goede landhui-zingen ( landhuizingen ) en te Richmond een hotel .
Van Richmond naar colesberg .
Eerste dag . — Van Rich-mond ( Richmond ) naar Hanover , 6 % uren .
Tweede dag . — Van Hano-ver ( Hanover ) naar Colesberg , 8 uren .
Op verschillende halten vindt men ook boerenwoningen , hier en daar minder water en fourrage .
Van Colesberg naar de Diamantvelden .
Eerste dag . — Van Colesberg naar Philippolis , 7 uren . Tweede dag . // Philippolis // Pauresmith , 9 uren . Derde dag . » Pauresmith » Boshof , 10 uren . Kierde dag . ./ Boshof // Pniel , 4 uren .
NB . De tijd is berekend naar dien afgelegd door wagens met paarden bespannen , — 6 Eng . mijlen per uur .
Afrika is een wereld van wonderen . In zijn noord-ooste-üjk ( noordooste-üjk ) gedeelte heeft men een geheimzinnig weldadige rivier.die een land bewatert , waar het zelden of nooit regent ; een land dat de bakermat is der letteren , der wichelarij , van wonder - -volle ( volle ) gebeurtenissen , met den godsdienst in verband staande . Het midden , van Afrika is vol van de verbazendste natuur-tooneelen ( natuurtooneelen ) : ongenaakbare woestenijen , bergen van bewe-gelijk ( bewegelijk ) zand , sneeuwtoppen onder den Evenaar , meren van ontzaglijken omvang , welig groen en de schoonste landschappen , zijn door de jongste reizigers ontdekt wien ' t gelukte het diepst in ' t hart van dat groote binnenland door te dringen .
De gedaante van Afrika heeft , veel van een gelijk-bienigen ( gelijkbienigen ) driehoek waarvan de basis het Noorden is ; het toppunt ligt in het Zuiden , waar zich de vermaarde Kaap-kolonie bevindt , door de hooge vlucht , het door-zicht ( doorzicht ) en de ondernemingskracht van de Nederlanders der zeventiende eeuw gesticht en die wel van ' t begin dezer eeuw onder Engelsch gezag gekomen is , doch waar het Nederlandsen element nog zeer krachtig is , en waar vele vroegere en latere betrekkingen tot het oude Moe-derland ( Moederland ) zijn blijven bestaan , niet het minste in taal en zeden zichtbaar .
De luchtgesteldheid van het Kaapland is alleruitmun -
tendst . De winter , die er slechts drie maanden duurt , is , volgens ' t geen een schrijver zegt , juist koud genoeg , om // een goede wandeling tot een uitspanning te maken ;» de weersgesteldheid in Voor - en Najaar // is zoo aange-naam ( aangenaam ) , dat het een lust is te ademen ;" maar de Zomer die — herinneren wij het ten overvloede , hier in Januari en Februari valt — mag wat te warm zijn , doch is niet ondragelijker dan vaak in Europa . Die warmte is heviger dan ergens elders in deze gewesten , in de nieuw-ontdekte Diamant-velden ( Diamantvelden ) , welke langs de Vaal-rivier ( Vaalrivier ) , achthonderd mijlen van de Kaap-kolonie , loopen . Diamant-velden ... zoo worden die rotsige dorre streken genoemd , langs den Vaalstroom , die nog niet lang geleden weinig of niet geteld noch bezocht werden , of ' t mocht door Kaffers en Bosehjesmannen zijn , die er hunne schuilhoeken vonden . De Oud-Hollandsche volkplanters of // Boeren " noe-men ( noemen ) die streken de « Klip-drift-Diamant-velden .// De naaste post derwaarts is Hopetown , van waar zoo menige brief aan en van de delvers en vinders van edelgesteenten gedagteekend is . Ter nauwernood zal het twee jaren ge-leden ( geleden ) zijn , dat de groote waarde van die gronden het eerst ontdekt werd ; doeh de ongeloofelijke rijkdom daarvan werd niet eens dadelijk ingezien . Omstreeks dien tijd werd een diamant opgeraapt , naar de Kaapstad gevoerd en bij onderzoek , op eene waarde van 500 p . strl . geschat ; dit edele gesteente werd aangekocht door Sir Philip Wodehouse , den toenmaligen Gouverneur der Kaap-kolonie ( Kaapkolonie ) ; spoedig daarna werd een andere , en grootere diamant gevonden , nagenoeg terzelfder plaats en wel door een Kaffer , die den steen voor eenige weinige hon-derde ( honderde ) schapen en geiten aan zijn meester verkocht , die hem aan eenige kooplieden voor 11,300 p . sterl . overdeed . Deze groote diamant , nadat hij naar Euro
ongemeen fraai moet zijn , ofschoon zich nog veel grooter en meer schitterende steenen , met geschiedkundige namen , en van ontzaglijke waarde , in Europa bevinden . Een tiental jaren geleden kocht Napoleon III voor keizerin Eugénie twee diamanten oorringen ter grootte van een amandel , juist ook voor de som van 25,000 p . sterl ., zoodat een enkele steen van dezelfde waarde als de // Star van Zuid-Afrika ( Zuid-Afrika ) // in wicht met die twee gezamenlijk overeenkomen moet ; latere vondsten hebben echter de genoemde " Star // nog in de schaduw gesteld .
Ten tijde der eerste ontdekking van diamanten in Zuid-Afria was de Kaap-kolonie langdurig geteisterd geworden door tegenspoeden van verschillenden aard , tegengeslagen oogsten , achteruitgang van landbouw en handel , overstroomingen en boschbrauden ! Om de waar-heid ( waarheid ) te zeggen hield men de tijding van de diamant-ontdekkingen ( diamantontdekkingen ) voor te gunstig om waar te zijn ; aan-vankelijk ( aanvankelijk ) hechtte men er zoo weinig aan , dat men ' t geheele verhaal voor een sprookje hield , bedacht om eene of andere onderneming in de hand te werken . Langzamerhand brak de waarheid der zaak echter door ; en toen nog meende men , dat er wel kleine steenen zouden te vinden zijn , doch dat die de moeite niet genoeg beloonen zouden om zich daarvoor te verplaat-sen ( verplaatsen ) , om voor het zoeken daarnaar , het wasschen enz . misschien maanden lang in de brandende hitte allerlei gevaren van ziekten en overvallen van roofzieke inlan-ders ( inlanders ) te beloopen . Deskundigen schijnen aanvankelijk ook ontbroken te hebben . Maar vooral sedert Mei j.1 . kwam in dat alles verandering . De twijfel verflauwde , verdween ten slotte geheel . En van dat oogenblik gingen de volkplanters met allen ernst aan ' t werk , met elke week nam het getal landverhuizers van de Kaapkolonie en de daarbij liggende vrije staten toe , zoodat in Sep-tember ( September ) j.1 . reeds een 700 tal delvers en eene bevolking van vierduizend andere neringdoenden , ambachtslieden enz . bijeen waren , en in November j.1 . het gezamenlijke getal reeds tot tien of twaalfduizend gestegen was . De
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer