Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 104

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 104
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
104
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8 DE OLIJFTAK .
BINNENLANDSCH OVERZICHT .
DEH haag , 20 Maart 1871 .
Onze nieuwe Minister van Koloniën , de heer van Bosse , heeft in de afgeloopen week eene schoone over-winning ( overwinning ) behaald ; zijn voorstel betrekkelijk de hervorming van het Preanger-stelsel is niet - 11 tegen 31 stemmen aangenomen . Men weet , dat de Kamer reeds eenige maanden geleden met 31 tegen 31 stemmen hetzelfde besluit had genomen en dat de voorbarige afkondiging van dat besluit in Indië door den Gouv.-Gen . Mijer , uit misverstand voortgesproten , vóór de Staten-Generaal eene beslissing hadden genomen , de oorzaak is geweest van de staatkundige en koloniale verwarring der laatste maanden .
De verwarring heeft opgehouden . Het stelsel van de vorige ltegcering , door de tegenwoordige gehandhaafd , heeft de goedkeuring van de Tweede Kamer der Staden-Generaal ( Staden-Generaal ) verworven en zal vermoedelijk spoedig door de Eerste Kamer worden aangenomen .
De hervorming van het Preanger-stelsel werd geboden door redenen van staatsbelang , zedelijkheid en rechtvaardigheid . Zij strekt immers om een einde te maken in die gewesten aan het rechtstreeksch be-stuur ( bestuur ) der inlandsche bevolking door hare hoofden en priesters , en om de souvereiniteit , welke alleen in die gewesten nog verbleven was bij de inlandsche hoofden en geestelijken , die met elkander samenspanden om de bevolking te onderdrukken , even als vroeger geschied is in de andere gewesten van Java , over 1e brengen bij het Nederlandsche opperbestuur .
Er werden tegen die hervorming gewichtige bezwaren aangevoerd . Zouden de hoofden wel tevreden zijn met hel verlies hunner souvercinitcitsrecliten , waarvan zij als vergoeding niets dan eene verhooging hunner bezoldiging zouden erlangen ? Al waren er eenige hoofden , die op zoodanige wijze tot een beteren toestand geraakten , zijn Oostersche vorsten niet meer gehecht aan eer dan aan i geld ? En hoc zou ' t met de priesters gaan ? Het krioelt I . in de Preanger van priesters van hoogere en lagere orde . V . Zouden zij niet in opstand geraken , wanneer zij van hun ' middel van inkomst of liever van hun middel van af-persing ( afpersing ) werden beroofd ? Eindelijk — zooals met iedere hervorming het geval is — waarom die hervor-ming ( hervorming ) ? De Preanger zijn niet ongelukkig , het volk is tevreden , het gewest welvarend . En , zooals het ook altijd gaat met dit argument . men constateert wel de welvaart , maar onderzoekt niet of die welvaart is ont-staan ( ontstaan ) door of ondanks het stelsel . Dit laatste is het geval . De welvaart in de Preanger is te danken aan de bijzondere vruchtbaarheid der bergstreek en aan het niet gebruiken van den geestdoovenden opium .
De hoofden , hoogere en lagere , waren met dp hervor-ming ( hervorming ) iDgenomen . Dit was gebleken uit een proces-verbaal eener bijeenkomst die in 1869 te Bandong werd gehouden , onder de leiding van den Commissaris voor het Preanger-onderzoek ( Preanger-onderzoek ) , het lid van den Raad van Indië , den lieer van Rees . Daaruit bleek , dat op één na , alle regenten en kleinere hoofden hunne toestemming hadden verleend . Natuurlijk beweerden nu de tegenslanders van den maat-regel ( maatregel ) , dat die toestemming niet vrij was geweest en dat de heer van Rees dwang op hen had uitgeoefend en zij leidden dit af uit ééne zinsnede uit het proces-verbaal , door den heer de Waal in vertrouwen aan de Eerste Kamer medegedeeld . Is in die zinsnede een schijn van beperking der vrijheid gelegen ?
Misschien : maar zeker is het , dat men geen oordeel moet uitspreken over ééne enkele zinsnede , uit haar verband gerukt ; zeker , dat geen lid der Staten-Generaal ( Staten-Generaal ) behoort te redeneeren uit stukken , die in ' t geheim zijn overgelegd ; zeker , dat èn de heer van de Putte èn de heer Mirandolle , de voorgangers der liberale koloniale politiek , op de overlegging van het geheele stuk bij den Minister krachtig hebben aangedrongen . Wèl een bewijs , dat het proces-verbaal , in zijn geheel genomen , niet tegen dezen maatregel getuigt . « Maar de regenten en hoofden hebben ' t proces-verbaal niet onderteekend ./' Sedert wanneer worden de notulen eener vergadering door de gansehe vergadering geteekend ? Ge-schiedt ( Geschiedt ) dit in Nederland ? Waarom dan in Indie ? Geen der leden , die dit motief aanvoerden , heeft ' t betoog geleverd , dat wij tegemoet zagen , dat misschien vol-gens ( volgens ) Mohammedaanseh recht de notulen eener vergade-ring ( vergadering ) door al hare leden moeten worden onderteekend .
Ook de priesters kunnen tevreden zijn . De Minister van Koloniën heeft gezorgd , dat zij voor onbepaalden tijd een klein gedeelte van hetgeen zij tegenwoordig be-zitten ( bezitten ) . zullen behouden . Hij heeft daardoor getoond , dat geene hervorming gevestigde , om het geijkte woord te bezigen : eeuwenheugende , toestanden met één toover-slag ( toover-slag ) mag onverwerpen .
En bovendien , die priesters zijn geen koffieplanters , die niets anders kunnen doen dan planten en plukken ; zij zijn , wat priesters in Oostersche landen dikwijls zijn , handig en sluw en zij kunnen in den staatsdienst een ambt be-kleeden ( be-kleeden ) , ieder naar zijn bekwaamheden .
De bezwaren zijn dus overwonnen . Blijven over de voordeelen . Ik sprak van den eisch van het staats-belang ( staatsbelang ) . Waarom ? Omdat , door den bijzonderen toe-stand ( toestand ) , waarin de Preanger regentschappen tot dusver verkeerden , eene eenvormige belastingheffing over geheel Java werd verstoord en het raderwerk van het bestuur verlamd . Dit noemde de heer de Waal vroeger : « het motief der symmetric ." Beter had hij het kunnen noemen : " het motief van ' t staatsbelang .» Hoe kan men een flink gebouw van bestuur in Indie oprichten , wanneer dit
gebouw tegelijkertijd in Gothisclien en in Mohamme-daanschen ( Mohamme-daanschen ) bouwstijl wordt opgericht ? Dat is wansmaak . En wie zou in ' t schoone Insulinde , waarde natuur het schoonheidsgevoel evenzeer bevredigt als bevordert , wansmaak toelaten ?
De eisch van de zedelijkheid .
Hier haal ik letterlijk aan wat de heer van Bosse in de Tweede Kamer heeft gezegd :
/' Ik geloof dat de tusschenkomst van het Europeesch bestuur reeds veel goeds in de Preanger gesticht heeft en dat vele van de oude misbruiken zijn afgeschaft . Evenwel niet alle . Onder de stukken , die ik uit Indië ontving , heb ik onder andere aangetroffen de beschrij-ving ( beschrijving ) van eene strafoefening , op inlandsche Preanger dorpelingen toegepast — vóór 100 of voor 50 jaar ? Neen in 1857 . Het was eene strafoefening , volkomen gelijk aan hetgeen men in Suriname plagt te noemen : den Spaansehen bok ; terwijl de ongelukkigen , die aan die strafoefening waren blootgesteld , nog later door de volgelingen der regenten , te paard gezeten , gelijk de Duitschers zouden zeggen , werden todt gehetzt : zooals men het hert door het veld jaagt .
// Al die schandelijke praktijken zijn het gevolg van het kof ( ij stelsel . Men vereete toch niet , dat wanneer de bevolking van gansehe dorpen , mannen en vrouwen in pflichtmaszig luchtig costuum , bevolen wordt , soms 20 of 30 mijlen ver , in koffijtuincn zich te begeven zij daar verblijven en er in groote scharen , mannen en vrouwen onder elkaar , den nacht doorbrengen .
- Is dit niet een der voornaamste redenen , waarom de goede zeden in de Preanger zooveel te wenschen over-laten ( overlaten ) ?//
De toeristen , die de Preanger doorreizen , hebben
geen woorden genoeg om de welvaart in die streek
te schetsen . Maar dr . van Hoëvell , een onzer uitstekends ! e
Indische staatslieden , // die Indië jaren achtereen heeft
doorgedacht , // zeide reeds omstreeks twintig jaren
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer