Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 91

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 91
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
91
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
3
hernam Fouehé , die nadruk op de beide woorden legde .
// O ja , er zal niets zonder den burger Barras geschie-den ( geschieden ) ,'/ antwoordde de generaal nu met een kwalijk onder-drukt ( onderdrukt ) lachje .
// Hij laat u verzekeren , dat hij geenerlei bezwaar zalmaken //
// Wel ! dat is voortreffelijk , dat is nu eens heel vriendelijk van hem !//
// Hij verklaart dat hij genoegen neemt met alles en allen .//
«■ Des te beter , des te beter . Ik twijfel daar nog steeds aan , want ik ben er zeker van dat la Jossière hem niet in deze gevoelens versterkt .»
// Zij is sedert dien Zondag zeer ter neer geslagen .//
// Hebt gij haar dan gezien of gesproken ?//
// Zij liet mij afwijzen toen ik haar een bezoek wilde brengen .; zij was ernstig ongesteld .//
// En sedert is zij niet weer met Barras te zamen ge-weest ( geweest ) ? i
// O , meer dan eens ; Barras was bij haar en zij bij hem .//
// Dat is dan ook niet meer dan natuurlijk ,'/ merkte Bonaparte spotachtig aan , terwijl hij naar de deur der zaal ging , van waar men thans een zeer levendig ge-sprek ( gesprek ) vernam . Niet zonder aandoening opende Napoleon de deur ; hij begreep dat het beslissende oogenblik ge-komen ( gekomen ) was ; en inderdaad had zich zooeven de Staatsge-machtigde ( Staatsge-machtigde ) , de president der commissie van den Raad der Ouden , burger Cornet , laten aandienen , die Bonaparte bericht kwam brengen van de gevallen beslissing . Zijne komst had den wachtenden generaals een levendig belang ingeboezemd ; zij vernamen dat alles naar den wensoh en het verlangen van hun beroemden krijgsmakker was afgeloopen . Burger Cornet deelde den veldheer mede , dat de volksvertegenwoordiging , volgens het besluit van den Raad der Ouden , naar St . Cloud was verplaatst en dat hij was benoemd tot opperbevelhebber van alle troepen te Parijs , van de wacht van het Wetgevende Lichaam , van de wacht van het Directoire en de burgerwacht der hoofdstad en van hare omstreken . De Baad , zoo besloot de staatsgemachtigde , noodigt den generaal uit , onmid-dellijk ( onmiddellijk ) voor zijne balie , in handen van den president , den eed af te leggen .
Luide bijvals-betuigingen der generaals begroetten deze woorden , Lefebvre en meer anderen snelden naar Bonaparte toe , wiens oogen schitterden , en drukten hem de hand . Men drong de trappen op om den veldheer te zien en te hooren , maar het huis was veel te klein , om het overgroot aantel bezoekers te bevatten ; Bonaparte liet de deuren openzetten en begaf zich op den stoep van zijn huis , teneinde van verschillende zijden gehoord te kunnen worden ; waarna hij met eene krachtige stem , die echter in ' t begin een weinig beefde , aldus sprak :
« Mijne vrienden , ik gevoel dat gij begrijpt wat het hier geldt . Frankrijk is in gevaar , de zwakheid der regeering , de woelingen der partijschappen , ondermijnen het van binnen en van buiten . Er is behoefte aan eene sterke hand , om ons vaderland op de hoogte van zijn roem en macht te houden . Tot zijne redding reken ik op uwe hulp , mijne vrienden , en ik verpand mijne eer en mijn degen , dat ik niets dan het welzijn van Frank-rijk ( Frankrijk ) beoog ! Gij hebt het besluit vernomen , waarbij ik tot beschermheer der volksvertegenwoordiging ben be-noemd ( benoemd ) . Dit zal de overgang zijn tot een nieuwen staat van zaken . Zegt mij , mijne vrienden , of ik op uwen bij-stand ( bijstand ) kan rekenen ?//
/' Leve Bonaparte ! Leve Frankrijk !// riep men in geestdrift van alle kanten , en allen legden de hand aan ' t zwaard en antwoordden plechtig als met een eed , dat zij hem wilden ondersteunen .
// Ja ja !// schreeuwde men , // de Republiek heeft behoefte aan een degen !//
// Weg met het Directoire ! Een Dictator ! Een Dictator !»
Het bleeke gelaat van Bonaparte straalde van in-nerlijke ( innerlijke ) aandoening , zijn oogen vonkelden , zijn hart klopte onstuimig . Hij voelde hoe hij nu tot de hoogste macht kon opklimmen ; hij zag plotseling een nieuwe toekomst voor zich opdagen , een wereld in ' t niet ver-zinken ( verzinken ) .... het duizelde hem voor de oogen : maar
slechts een enkel oogenblik . Toen begaf hij zich met vasten tred naar zijn kabinet , alwaar hij nog aan den ingang den opgewonden en gelukwenschenden minister \ an politie aantrof .
// Fouehé ,// sprak hij hem gejaagd en scherp toe , ter-wijl ( terwijl ) hij zich door den Moor hoed en mantel reiken liet : // Ik verwacht u van avond — waar , zal ik u laten zeegen . Ik denk wel in de Tuilerien .//
// En Barras ?// vroeg de minister snel , in zichtbare spanning .
// Laat hij naar den duivel loopen !// riep Bonaparte , terwijl hij , zonder verder den minister met een blik te verwaardigen , de zaal binnentrad .
Fouehé bleef eenige oogenblikken onthutst staan ; daarop knipte hij met de oogen en mompelde met een leelijk verwrongen gelaat :
// Dus wordt Barras niet meegerekend ! Nu , goed , dan laten wij hem ook vallen . De man heeft zijn roem inderdaad ook reeds overleefd .//
Terwijl Bonaparte door het huis ging , noodigde hij de generaals uit hem te volgen en allen voldeden aan dit verzoek . De Chanteraine-straat stond vol met paarden van de officieren , die Bonaparte hadden bezocht . Voor zijn huis zag het er uit als een legerkamp ; gedeeltelijk zaten hier nog de vrienden van den generaal te paard , gedeeltelijk waren de paarden der afgestegenen . aan de deurposten gebonden of werden zij door ordonnancen , dragonders en bedienden aan den teugel vastgehouden .
De Moor bracht den schoonen arabischen hengst voor , dien Bonaparte , uit den krijgstocht in Egypte had mee-gebracht ( meegebracht ) en dien hij licht en vlug besteeg . Onmiddellijk daarop zette de statige optocht zich in beweging naar de Tuilerien . Dicht achter den held van dien dag reden Moreau , Maedonald , Berthier , Lannes , Murat en Leclerc , als zijn onderbevelhebbers , en daarachter de schitterende bonte menigte der anderen — een prachtige ruiterschaar van beroemde mannen , die duizenden van toeschouwers lokte en wien het volk in steeds toenemende menigte , dikwijls met vivats op Bonaparte , tot aan het plein der Tuilerien vergezelde .
Hier stond de kolonel Sebastiani met een korps van zijn dragonders-regement ( dragonders-regement ) .
Bonaparte naderde hem en reikte hem de hand .
// Kolonel ,// zeide hij op warmen toon tot hem , // Gij hebt mij van uwe gehechtheid en vriendschap blijk gegeven . Ik zal dat nooit vergeten .//
Daarop wendde hij zieh tot zijn manschappen .
// Dragonders !// zoo sprak hij hun aan , // ik zie onder u overwinnaars van Aroole en Rivoli . Daar is Blaffard , daar is Duboc , daar is Jean Passentier — ja , ik ken u allen nog , gij wakkere soldaten . Welnu , wij hebben te zamen menigen slag tegen de Oostenrijkers gewonnen en het vaderland is u dank schuldig . Ik reken op u , dragonders , wanneer het er op aankomt het vaderland te redden , hier of in ' t veld .//
Met geestdrift hadden de troepen naar deze aanspraak geluisterd ; zij beantwoordden haar met de levendigste toejuiching en verzekeringen en sommige snorrebaarden verlieten hunne gelederen , om den jongen bewonderden veldheer de hand te drukken . Napoleon's gelaat schitterde van fierheid en geluk .... nu kon hij met de gerustheid van een overwinnaar de toekomst tegemoet zien .
Hij en de generaals met hem stegen van hunne paarden en traden het paleis binnen , waarin de volksvertegen-woordiging ( volksvertegenwoordiging ) der Republiek hare zittingen hield . Gede-puteerden ( Gedeputeerden ) van den Raad der Vijfhonderd stonden in grooten getale op het Carroussel-plein ; zij hadden reeds vernomen wat er was besloten ; zij waren door Lueien Bonaparte , den president , kort na de opening der zitting weder weggezonden , daar , ten gevolge van het besluit tot verplaatsing , geene beraadslagingen meer mochten worden gehouden . In groote opgewondenheid deelden zij elkander hunne vrees , hun schrik , hunne woede , hunne verwachtingen mede , en vlammende blikken , dreigende gebaren genoeg , werden op den generaal gericht , waarin men reeds den Dictator herkende . Het was voor allen duidelijk dat er een staatsgreep Mas begonnen en dat Napoleon Bonaparte daarbij de hoofdrol speelde . Maar men wist niet wat de verdere loop dezer
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer