Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 88

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 88
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
88
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
Laat dus eerst het vraagstuk der lands-verdediging wor-den ( worden ) beslist , laat eerst het eindcijfer van de gewone In-dische ( Indische ) uitgaven vaststaan , alvorens men in het wilde belastingen invoert , afschaft of verhoogt .
De zorg voor het onderwijs mag door geene verlichte regeering worden verwaarloosd . Onderwijs verhoogt het geestelijk en zedelijk gehalte eens volks . Maar waarom den heer Thorbecke ten laste gelegd , dat hij over de onderwijs-quaestie het stilzwijgen bewaart ? Had men dan liever gewild , dat hij , zinspelende op » zijne bekende politiek » die politiek nader voor de honderdste maal had uiteengezet en zijn tegenstanders eene uitdaging had naar ' t hoofd geslingerd ? Of moeten de verkiezingen van 1871 strekken ter beslissing van een vraagstuk , dat reeds door de verkiezingeu van 1869 tot eene beslissing is gekomen ? Aan eene minderheid ken ik gaarne alle rechten toe , behalve dit ééne , om aan de meerderheid de wet te stellen .
Maar ' t hooger onderwijs is dan toch van de baan ge-schoven ( geschoven ) ! Volkomen waar , doch als men een reisplan maakt , dan reist men niet te gelijkertijd naar de Noord-en ( Noorden ) de Zuidpool . Helaas , het ligt er nu toe , dat wij thans met allerlei defensie-plannen naar de Noordpool moeten stevenen ; er zal weer een tijd komen , dat wij een averechtschen koers gaan nemen . Maar alles gelijker-tijd ( gelijkertijd ) te ondernemen , zou ' t vermoeden opwekken van niets te willen doen .
Indien men zegt : // van een beginsel is er in die mondjes-maat-inwijdingsrede , niets te vinden,//dan ont-kent ( ontkent ) men , dat het beginsel der landsverdediging een beginsel is ; indien men zegt : // wezenlijk licht over den toekomstigen regeerwee heeft de natie niet ontvangen ,// dan schijnt men eene hervorming der defensie , waarvan de behoefte ten vorigen jare dringend is gebleken , niet als eene quaestie van regeering te beschouwen ; indien men eindelijk beweert : // voor het oplossen der levens-vragen ( levensvragen ) wordt niets gedaan ,// dan verkeert men in de meening , dat de vraag , hoe Nederland het best zijne onafhankelijkheid kan behouden , voor ons geen levens-vraag ( levensvraag ) is . Met dagbladschrijvers , die zoo opzettelijk den toestand van ' t oogenblik voorbijzien , valt niet te rede-neeren ( rede-neeren ) .
// Merkwaardig genoeg // — zegt men — Ws nu op eenmaal de kwestie der nationale verdediging , door de liberalen steeds veronachtzaamd , hoofdzaak en hoofdtaak geworden .// En men voegt er , insinueerende , bij , dat dit geschiedt iom tegen de aanvallen der oppositie , in verband tot de andere strijdvragen , schotvrij te zijn .//
Dit oordeel is wederom even onrechtvaardig als elke vroegere redeneering .
De nationale verdediging is nooit door de liberalen veronachtzaamd ; wel zoodanige verdediging , wier kracht steunde in uiterlijken schijn en noodelooze praal . Wij zijn eene vredelievende natie : wij zeggen met Schiller :
» Möge nie der Tag erscheinen ,
Wo des rauhen Krieges Horden
Dieses stille Thai durchtoben ,
Wo der Himmel ,
Den des Abends sanfte Röthe
Lieblieh malt ,
Yon der Dörfer , von der Stadte
Wildem Brande schrecklich strahlt .//
Maar is ' t rechtvaardig ' t verschil van toestand voorbij te zien tussehen het tijdstip vóór en na 1866 ? Niet ten onrechte sprak de heer Thorbecke van de gewijzigde omstandigheden der laatste jaren .
Niemand kan de toekomst voorzien , ' t Kan zijn , dat Duitschland het brandpunt wordt der beschaving , de bakermat der kunsten , het patronaat des vredes , het dorado der vrijheid , maar ' t kan ook zijn , dat de eenheid van Duitschland , nog niet voltooid , de vlag blijft , om nieuwe ladingen oorlogsbuit te dekken . Zoowel de vurigste bewon-deraars ( bewonderaars ) als de hartstochtelijkste verguizers van Duitschland kunnen zich ter goeder trouw vergissen . Maar kan de oplos-sing ( oplossing ) van die vraag , die in nevelen zweeft , eenigen invloed uitoefenen op de zorg , die wij moeten besteden voor onze weerbaarheid ? Nu meer dan ooit geldt
de regel : » indien gij vrede wilt , bereid u tot den oorlog ,» want een vrede , die met verovering , en niet met ontwapening gepaard gaat , is een vrede , die noch aan groote , noch aan kleine staten vertrouwen inboe-zemt ( inboezemt ) . En de heer Thorbecke , zijn eenvoudig woord aldus inrichtende in den grondtoon van onzen tijd , is slechts getrouw gebleven aan zijn uitvoerig en be-kend ( bekend ) woord , als lid der kamer op 15 Maart 1867 uitgesproken .
Eindelijk zegt men , dat het aangrijpen van de quaestie der landsverdediging is eene taktiek van den heer Thorbecke om tegen de aanvallen der oppositie schotvrij te zijn .
Zou men dan waarlijk meenen , dat de heer Thorbecke zoo beducht is voor de aanvallen der oppositie ? Zou men gelooven , dat de quaestie der landsverdediging geen vat geeft aan de oppositie ? Men weet toch van ouds , dat vrees voor discussie niet tot de kwade eigen-schappen ( eigenschappen ) van onzen premier behoort . Het zijn alleen de zwakke en zelfzuchtige regeeringen , die zich achter de kleine vraagstukken verschuilen , om tegen de aan-vallen ( aanvallen ) eener oppositie schotvrij te zijn .
G .
r^S^<&(^^<^n
BUITENLANDSCH OVERZICHT .
Niets natuurlijker , dan dat de voorwaarden van den vrede het hoofdonderwerp zijn van de besprekingen in de buitenlandsche dagbladpers .
I
Er zijn enkelen , die zich met die voorwaarden kunnen vereenigen . Deze erkennen het drukkende daarvan : maar zij vragen , had Frankrijk anders gehandeld , wanneer het als overwinnaar uit den strijd ware gekeerd ? Een Napoleon op den troon van Frankrijk was voor elk vrij volk eene voortdurende bedreiging . Hij was de natuurlijke vijand der vrijheid , de uitvinder van de politiek van het succes , de huichelaar , die vrede predikte en op oorlog peinsde . Zoo lang Napoleon de Derde op den troon zat , heersehte wantrouwen in Europa . De vrede zweefde op de punt van een naald . Duitschland wil den oorlog niet , heeft ook dezen oorlog niet gewild , is vermoeid van ' t zegepralen . De Köln . Zeit . verzekerde , dat men te Berlijn niet meer zag naar het cijfer der veroverde kanonnen , maar alleen naar dat der gesneuvelden en gekwetsten , en dat blad voegde er bij , dat nooit zoo alge-meen ( algemeen ) te Berlijn de vlaggen wuifden als toen ' t vrede-bericht ( vredebericht ) door de telegraaf werd overgebracht .
3 1
r
1 r
Die meening wordt door de meeste buitenlandsche dagbladen echter niet gedeeld . Naar het oordeel van deze is slechts het ééne militarisme met het andere ver-wisseld ( verwisseld ) . Duitschland zal in een tijdperk van rust de krachten garen , niet slechts om een vernieuwden aanval van Frankrijk het hoofd te bieden , maar om zich nieuwe veroveringen te verzekeren . Onder den dekmantel van rijne eenheid te willen voltooien , zal het alle slechts in de verste verte stamverwante staten in zijn reusachtig Keizerrijk willen opnemen . Een staat , op militairen bedoelingen gegrondvest , verloochent nooit den grondslag van zijn bestaan .
1
1
5
Bovendien klimmen vele bladen tot de eerste kiemen van den jongsten krijg op en zoeken die vooral in den oorlog tegen het kleine Denemarken , waartegen even hard in en na den strijd werd te werk gegaan als nu tegen Frankrijk . Men ziet in den tegenwoordigen vrede louter een wapenstilstand .
;
r ■ j ' t
Geen blad drukte zich hopeloozer uit dan de Londen-sche ( Londensche ) Pall Mall Gazette . // Het Fransche keizerrijk is gevallen , maar een ander keizerrijk is verrezen , welks opperheerschappij voor de rust van Europa oneindig ge-vaarlijker ( gevaarlijker ) moet zijn , dan ooit die van Napoleon III ' t was . Het nieuwe keizerrijk is deugdzamer , degelijker , zedelijker dan het oude . Goed 1 Doch juist die deugden boezemen ons des te meer vrees in . Duitschland onder Wilhelm behoeft , met al zijne deugd en godsdienstzin , nog geen eerlijker nabuur te wezen , dan het verdorvene , God-noch-mensch-ontziend Frankrijk onder Napoleon .»
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer