Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maarte...

3323 Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, 14e-16e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Kapittel van de St.-Maartenskerk
5. Betrekkingen tot andere geestelijke instellingen
63 Akte waarbij de deken en kanunniken van het kapittel van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel met het Regulierenklooster te Zaltbommel een overeenkomst uit 1430 vernieuwen die afspraken bevat over de afbakening van de wederzijdse rechten ten aanzien van het toedienen van sacramenten, begrafenissen, het mogen ontvangen van giften en opbrengsten van bezittingen., 1547 i
3323 Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, 14e-16e eeuw
Inventaris
1. Kapittel van de St.-Maartenskerk
5. Betrekkingen tot andere geestelijke instellingen
63
Akte waarbij de deken en kanunniken van het kapittel van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel met het Regulierenklooster te Zaltbommel een overeenkomst uit 1430 vernieuwen die afspraken bevat over de afbakening van de wederzijdse rechten ten aanzien van het toedienen van sacramenten, begrafenissen, het mogen ontvangen van giften en opbrengsten van bezittingen., 1547
Datering:
1547
NB:
Aan de rechterzijde zwaar beschadigd en met een klein losliggend fragment. Zie voor een gedrukte transcriptie van de akte uit 1430 Welvaarts 1892, p.206-208 (Overgeschreven door H. Beckering Vinckers. Zie daarvoor het Archief van de familie Beckering Vinckers, toegang 3033, inventarisnummer 52, bl. 34-36). Waarschijnlijk berust het stuk uit 1430 nu niet meer in het archief van de Abdij van Postel (zie paragraaf 2.3 van de inleiding bij deze inventaris).
Omvang:
1 charter

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,85