Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maarte...

3323 Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, 14e-16e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Kapittel van de St.-Maartenskerk
4. Prebenden, vicarieën en beneficiën
86 Stukken betreffende de vergeving van een kanunnikenplaats en de daaraan verbonden prebende, vrijgekomen door het overlijden van Gijsbertus Roever en waarop Adam de Costilla namens zijn broer Herman, Theodoricus de Abcau (Dirk van Abcoude) en Gasparis Langage (ook wel: Gasparis Langarge of Gaspar de Langagne) aanspraak maken, 1558 i
3323 Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, 14e-16e eeuw
Inventaris
1. Kapittel van de St.-Maartenskerk
4. Prebenden, vicarieën en beneficiën
86
Stukken betreffende de vergeving van een kanunnikenplaats en de daaraan verbonden prebende, vrijgekomen door het overlijden van Gijsbertus Roever en waarop Adam de Costilla namens zijn broer Herman, Theodoricus de Abcau (Dirk van Abcoude) en Gasparis Langage (ook wel: Gasparis Langarge of Gaspar de Langagne) aanspraak maken, 1558
Datering:
1558
NB:
Zie voor aantekeningen over deze zaak en transcriptie van enkele van de stukken het Archief van de familie Beckering Vinckers, toegang 3033, inventarisnummer 55, boek VIII, bl. 20bis-21. Zie voor Gasparis Langage (daar genoemd Gasparus de l'Argarge) ook de in de literatuurlijst bij de inleiding van deze inventaris genoemde publicaties van Huybers en Kleyntjes uit 1925 en Beckering Vinckers uit 1927.
Omvang:
1 omslag
Oude Orde:
20

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,85