Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van D. Hennekam, 1953-2012

3310 Archief van D. Hennekam, 1953-2012

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Biografie
3310 Archief van D. Hennekam, 1953-2012
Inleiding
2. Context
2.2.
Biografie
Daniël Cornelis Laurentius Maria (Daniël) Hennekam werd geboren op 14 april 1926 in Oud- en Nieuw Gastel en overleed op 5 september 2017 in Den Bosch (ziekenhuis). Hij vestigde zich in 1953 te Zaltbommel vanuit Leiden en huwde daar op 16 december 1957 (kerkelijk 28 december 1957) met Philomena Maria Martina (Phily) van Rijen (geboren Zaltbommel 11 november 1930). Het echtpaar kreeg drie kinderen.

De heer Hennekam was in Zaltbommel aanvankelijk werkzaam bij uitgeverij Jan van Tuyl. In 1962 werd hij mede-eigenaar en directeur van Homburg Interieuren, waar hij tot aan zijn pensioen werkte. Homburg werd opgericht op 1 mei 1948 door G.P. Homburg. In datzelfde jaar werd een pand in de Steigerstraat te Zaltbommel betrokken. Aanvankelijk verzorgde het bedrijf voornamelijk scheepsbetimmeringen (interieurs) maar het verzorgen van complete winkelinterieurs en koelingen ging een steeds grotere plaats innemen. In 1951 verhuisde het bedrijf naar Boschstraat 51. In 1964 werd Homburg alleenvertegenwoordiger van het zogenaamde Euroflexsysteem voor winkelinterieurs. In datzelfde jaar werd Homburg een Naamloze Vennootschap (NV). In 1973 veranderde het bedrijf in een Besloten Vennootschap (BV).

In zijn vakgebied was de heer Hennekam actief, onder meer als bestuurslid van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten en deelnemer en medeorganisator van de Interflex Arbeitstagungen (zie de inventarisnummers 14-42). Voor de geschiedenis van de firma Homburg zie ook de in inventarisnummer 5 opgenomen jubilieumpublicaties.

D. Hennekam was jarenlang ook zeer actief op sociaal-maatschappelijk gebied, onder andere als bestuurslid van de Stichting St-Maarten, de Oranjevereniging, de Wielewaal, de Heerensociëteit en hij was 20 jaar gemeenteraadslid voor de KVP/CDA in Zaltbommel. Hij speelde 30 jaar de hoofdrol bij de aankomsten van Sinterklaas in Hedel, de plaats waar zijn vrouw jarenlang lerares was.
Hij vervulde allerlei functies binnen de parochie Sint Martinus te Zaltbommel. Stukken die hij als zodanig had ontvangen of opgemaakt en die feitelijk behoorden tot het archief van de parochie schonk hij in 1999, 2003 en 2004 aan het Streekarchief Bommelerwaard en werden daar opgenomen in het archief van de parochie (toegang 3022; zie de inleiding bij die toegang voor nadere informatie).

Stukken die hij opmaakte en ontving uit hoofde van zijn lidmaatschap van het bestuur van verpleegtehuis De Wielewaal te Zaltbommel schonk hij in 1999 aan het Streekarchief Bommelerwaard waar ze werden opgenomen in een afzonderlijke archieftoegang (toegang 3177).
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1953-2012
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Het archief is openbaar
Omvang in meters:
0,50