Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van H. Peschar, 1881-2002

3274 Archief van H. Peschar, 1881-2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Biografie
3274 Archief van H. Peschar, 1881-2002
Inleiding
2. Context
2.2.
Biografie
Henri (roepnaam Harry) Peschar werd geboren op 28 maart 1921 in Haarlem als zoon van de op 23 juni 1892 in Haarlem geboren Henri (Han) Peschar en de op 18 december 1879 in Zaltbommel geboren tuindersdochter Johanna Cornelia van de Werken.

H. Peschar trouwde met Tineke Klunder, geboren in Zwolle op 31 maart 1931. Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon.

H. Peschar studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een onderbreking in de tweede wereldoorlog waarin hij enige tijd vastzat in het concentratiekamp Vught, studeerde hij af in 1948. Hij kreeg een baan als documentalist bij de Partij van de Arbeid (PvdA), daarna werkte hij bij het wetenschappelijk bureau van die partij: de Wiardi Beckman Stichting. In 1952 werd hij voor de PvdA lid van de Tweede Kamer. Hij bleef kamerlid tot 1968 en stond vooral bekend als financieel specialist.

Van 1968 tot 1984 was hij president van de Algemene Rekenkamer. In 1976 was een van de leden van de Commissie van Drie, die namens het kabinet Den Uyl, de rol van Prins Bernhard in de Lockheed-affaire onderzocht.

Na zijn pensionering op 63-jarige leeftijd in 1984 vervulde hij veel nevenfuncties onder andere in sportraden, ziekenhuisbesturen en instanties van de Verenigde Naties. Hij was ook zes jaar lid van het ambtenarengerecht.

Voor zijn werk ontving hij meerdere koninklijke onderscheidingen. In 1963 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, in 1982 Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en in 1984 Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij overleed op 16 mei 2010 te Bloemendaal.

Het hier beschreven archief van H. Peschar bevat nagenoeg niets over zijn publieke functies en loopbaan, maar handelt voornamelijk over de Bommelerwaardse familie van zijn moeder: Van de Werken. Na zijn pensionering heeft hij de stamboom van die familie uitgebreid bestudeerd en vastgelegd in een boek.
Inventaris

Kenmerken

Subtitel:
Stukken betreffende de familie Van de Werken te Gameren en Zaltbommel en stamboomonderzoek van H. Peschar naar die familie.
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Categorie: