Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Alem, 1685 - 1810

3190 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Alem, 1685 - 1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3. Verwante archieven
3190 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Alem, 1685 - 1810
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3.
Verwante archieven
Bij het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) berusten de "Archieven van het dorpsbestuur Alem 1650 - 1810, de gemeente Alem 1812 - 1820 en de dijkstoel Alem 1610 - 1816" (toegang 3105). * 
Er was doorgaans geen streng onderscheid tussen de administraties/archieven van de het dorpsbestuur, de schepenbank en de dijkstoel. Zo bevatten de 'resolutieboeken' van het dorpsbestuur enkele stukken over de benoeming van heemraden en de toelating van procureurs bij de schepenbank van Alem. *  Anderzijds bevat dit rechterlijk archief stukken die men er niet zo verwachten. Zo bevat bijvoorbeeld inventarisnummer 41 een lijst van alle gezinnen in Alem uit 1687, die men eerder zou verwachten in het archief van het dorpsbestuur. * 

In het Rijksarchief te Hasselt (België) bevindt zich het Archief van de abdij van St.-Truiden dat veel interessante stukken bevat over Alem. *  Niet alleen stukken over de heerlijke rechten, de benoeming van functionarissen en het beheer van het goederencomplex van de abdij in Alem, maar ook enkele stukken die men eerder in het dorpsarchief verwacht aan te treffen. In inventarisnummer 234 van dit archief bevindt zich bijvoorbeeld een "morgenboek" uit 1679, dat diende als basis voor de heffing van een reële dorpsomslag.
In het Gelders Archief te Arnhem berust als het Archief van de familie Van Randwijck (1), 1292-1931 (toegang 0609). Dat archief bevat enkele stukken afkomstig van de familie Versfelt, waaronder stukken die zij hebben opgemaakt in het kader van hun openbare functies in Alem.

Bij het Stadsarchief 's-Hertogenbosch berusten de archieven van de Schepenbank van 's-Hertogenbosch 13666-1803 (toegang 0014) en de Hoge Vierschaar van Stad en Meierij van 's-Hertogenbosch 1803-1811 (toegang 0015). In het Brabants Historische Informatie Centrum (BHIC) te 's-Hertogenbosch berust het archief van de Raad van Brabant 1586-1811 (toegang 19). * 

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar.
Omvang in meters:
2,75
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: