Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.3. Volontaire (vrijwillige) rechtspraak
2.3.1. (Algemene) registers en bijbehorende stukken
304-339 Geloftesignaten (registers van voluntaire zaken: opdrachten, testamenten, schuldbekentenissen, volmachten, borgstellingen, transporten, verkopingen, magescheiden, huwelijkse voorwaarden, voogdijstellingen, enz.), 1525-1534, 1589-1811
3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.3. Volontaire (vrijwillige) rechtspraak
2.3.1. (Algemene) registers en bijbehorende stukken
304-339
Geloftesignaten (registers van voluntaire zaken: opdrachten, testamenten, schuldbekentenissen, volmachten, borgstellingen, transporten, verkopingen, magescheiden, huwelijkse voorwaarden, voogdijstellingen, enz.), 1525-1534, 1589-1811
Datering:
1525-1534, 1589-1811
NB:
Over de jaren 1525-1534 betreft het vermoedelijk het zogenaamd 'Klein Signaat', waarin de akten in verkorte vorm werden opgenomen.
Deze registers zijn gedigitaliseerd beschikbaar op de website, de originelen worden niet meer ter inzage gegeven. De akten zijn lang niet altijd strikt chronologisch ingeschreven. Bij veel akten staan ook aantekeningen van latere tijd, bijvoorbeeld van aflossing, dat een stuk een later afschrift is of een stuk later herroepen is.
De schepenbank van Zaltbommel hanteerde zeker tot het begin van de 17e eeuw de Kerststijl, waarbij het jaar versprong met Kerstmis. Dat verklaart waarom de oudste registers steeds rond Kerst beginnen. In de datering in de specificatie hieronder is steeds uitgegaan van de jaardagstijl.
In deze registers komen ook een aantal burgerlijke huwelijken voor (schepenhuwelijken). Die zijn ook afzonderlijke gescand en geïndexeerd in archieftoegang 3198, inventarisnummer 1939. Ze zijn nader ontsloten op naam in het zoeksysteem op personen op de website van de archiefdienst.
Omvang:
36 delen

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
44,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd. De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard èn Tielerwaard.
Geografische namen: