Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling van reproducties van stukken uit het archief van...

3166 Verzameling van reproducties van stukken uit het archief van de Hervormde gemeente Zuilichem, 1653 - 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Deze fotokopieën werden gemaakt in 1997 van kopieën die de heer J. van Brakel uit Andel daartoe ter beschikking stelde. Hij heeft zijn kopieën gemaakt met toestemming van de Hervormde gemeente Zuilichem. De Hervormde gemeente heeft tot op heden de originele stukken niet in bewaring gegeven bij het Regionaal Archief Rivierenland.
De dubbelzijdig gekopieerde stukken zijn destijds door het Streekarchief Bommelerwaard (per 1-1-2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland) ook dubbelzijdig gekopieerd. In een aantal gevallen waren de aangeleverde kopieën erg onduidelijk. Bij het maken van de kopieën van het streekarchief (kopie van een kopie) is de leesbaarheid van die stukken er niet op verbeterd.
Helaas is voordat men met kopiëren begon geen ordening aangebracht in de stukken. Zo zijn pakken met stukken niet chronologisch gelegd voor het kopiëren. In de in deze inventaris beschreven stukken is die ordening niet verbeterd. Dat kon ook moeilijk vanwege de dubbelzijdige kopieën.
De stukken liggen binnen een inventarisnummer soms niet chronologisch. Omdat er veel pagina's zijn zonder datering wordt iedereen gevraagd er bijzonder goed op te letten dat de volgorde van de kopieën binnen de inventarisnummers niet wordt verstoord!
De doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenregisters zijn, voor zover het de gegevens van voor de invoering van de burgerlijke stand in 1811 betreffen, gedigitaliseerd en geïndexeerd toegankelijk via de website van het Regionaal Archief Rivierenland. Het betreft registers die in de 19e eeuw door het Rijk werden geconfisceerd. Het oudste register dat is in 2010 door het streekarchief geleend van de Hervormde gemeente ten behoeve van digitalisering.
De omvang van de verzameling bedraagt 0.25 m. Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx 1997 en 2011.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,25