Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke St...
3151 Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke Stand van Bommelerwaardse gemeenten, 1811-1970
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Beschrijvingsbeheer
Inventaris
1.11. Gemeente Poederoijen
3151 Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke Stand van Bommelerwaardse gemeenten, 1811-1970
Inventaris
1.11.
Gemeente Poederoijen
NB:
Voor 1811 zie Brakel. De gemeente bestond van 1812-1817 uit Poederoijen, Munnikenland en Loevestein. Per 1 januari 1818 kwam daarbij het dorp Aalst. Ná 1 juli 1955 zie gemeente Brakel.

Bij een brand in 1834 ging een aantal akten verloren. Daarna is geprobeerd om van de dubbele serie akten afschriften te maken ter completering van de gemeentelijke serie. Omdat de dubbele serie, die tegenwoordig in het Gelders Archief berust, niet compleet was, is dat maar ten dele gelukt. De akten van geboorten en overlijdens van 1812, 1815 en 1817 en de akten van huwelijken van 1812, 1815-1817 ontbreken en zijn dus ook niet in Arnhem te raadplegen. Op de website van de archiefdienst zijn de gegevens van die jaren, voor zover aanwezig, ontleend aan de tienjaarlijkse tafels.

In 1811 was Poederoijen tot 1 september onderdeel van de gemeente Brakel, Poederoijen, Munnikenland en Loevestein, daarna gingen Poederoijen, Munnikenland en Loevestein samen de gemeente Poederoijen vormen, afgezonderd van de gemeente Brakel. De akten van de burgerlijke stand werden echter gedurende dat hele jaar 1811, dus ook de laatste vier maanden, ingeschreven in één register. Ten aanzien van de burgerlijke stand werd dus net gedaan alsof de twee afzonderlijke gemeenten pas op 1 januari 1812 tot stand kwamen. Voor de akten van 1811 zie dus onder Brakel.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
57,375
Opmerkingen:
Deze verzameling bevat registers met de akten van geboorte, huwelijk en overlijden van - voormalige - gemeenten in de Bommelerwaard, over respectievelijk de perioden 1811-1922, 1811-1950 en 1811-1970. Voor de akten van gemeenten boven de Waal zie de gemeentearchieven. Voor de bijlagen bij de huwelijksakten van gemeenten boven de Waal zie toegangen 1504 en 1572, en voor de gemeenten Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren de respectievelijke gemeentearchieven.