Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke St...

3151 Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke Stand van Bommelerwaardse gemeenten, 1811-1970

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Beschrijvingsbeheer
Inventaris
1.2. Gemeente Ammerzoden
3151 Verzameling akten en huwelijksbijlagen van de Burgerlijke Stand van Bommelerwaardse gemeenten, 1811-1970
Inventaris
1.2.
Gemeente Ammerzoden
NB:
De gemeente bestond uit de dorpen Well en Ammerzoden. De akten van de burgerlijke stand zijn in de weede wereldoorlog verloren gegaan. Na de oorlog kreeg de gemeenten uit de serie dubbele registers de exemplaren vanaf 1893. De registers van vóór 1893 zijn door het Streekarchief Bommelerwaard (per 1-1-2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland) gescand aan de hand van de dubbele serie originelen in het Gelders Archief. De informatie is dus toch beschikbaar op de website van de archiefdienst. Dat het met betrekking tot de registers van Ammerzoden van vóór 1893 in deze inventaris dus slechts gaat om 'digitale registers' en dat er geen fysieke registers aanwezig zijn, is niet bij elk inventarisnummer afzonderlijk aangegeven. Het is ook minder van belang omdat alle akten digitaal ingezien kunnen worden.

Het is onduidelijk hoe de gemeente na de instelling van de moderne burgerlijke gemeenten in 1810 aanvankelijk heette. Op de registers van de burgerlijke stand wordt de gemeente meestal tot 1817 aangeduid met Well, pas daarna wordt consequent gesproken van Ammerzoden. Gemakshalve is hier steeds de naam Ammerzoden aangehouden.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
57,375
Opmerkingen:
Deze verzameling bevat registers met de akten van geboorte, huwelijk en overlijden van - voormalige - gemeenten in de Bommelerwaard, over respectievelijk de perioden 1811-1922, 1811-1950 en 1811-1970. Voor de akten van gemeenten boven de Waal zie de gemeentearchieven. Voor de bijlagen bij de huwelijksakten van gemeenten boven de Waal zie toegangen 1504 en 1572, en voor de gemeenten Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren de respectievelijke gemeentearchieven.