Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Rayonschoolraad voor het Protestants-Christel...

1167 Archief van de Rayonschoolraad voor het Protestants-Christelijk Onderwijs in het Gelders Rivierengebied, 1976 - 1997

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. De organisatie
1167 Archief van de Rayonschoolraad voor het Protestants-Christelijk Onderwijs in het Gelders Rivierengebied, 1976 - 1997
1. Inleiding
1.1.
De organisatie
De vereniging Rayonschoolraad voor het Protestants-Christelijk Onderwijs in het Gelders Rivierengebied werd formeel opgericht tijdens een vergadering in de Prins Mauritsschool aan de Wadenoijenlaan 403 te Tiel op 23 september 1975. Doel van de vereniging was de bevordering van het protestants-christelijk onderwijs in de regio door o.a. contacten tussen besturen en personeel van de scholen, coördinatie en taakafstemming en bevordering van de zorg voor voldoende onderwijsvoorzieningen.
Het werkgebied van de Rayonschoolraad omvatte het Land van Maas en Waal, de Midden- en West-Betuwe en de Bommelerwaard. In de raad vond overleg plaats tussen besturen van Protestants-Christelijke lagere scholen (vanaf 1985: basisscholen) en het middelbaar onderwijs. Secretaris van de vereniging was de heer L. de Jong, hoofd der school (vanaf 1985: directeur) van de Wilhelminaschool te Tiel.
Tussen 1984 en 1990 stelde de Minister van Onderwijs gelden ter beschikking voor de verbetering van het basisonderwijs. Om in aanmerking te komen voor subsidie moesten de scholen per regio samenwerken in het zogenaamde Regionaal Overleg Primair Onderwijs (ROPO). Vanaf 1985 fungeerde de Rayonschoolraad als ROPO voor een aantal protestants-christelijke basisscholen in de regio. Secretaris was ook hier L. de Jong. Daarnaast waren er nog andere ROPO's actief in de regio van de Rayonschoolraad. Met de algemene, waarvan het secretariaat berustte bij de School Advies- en Begeleidingsdienst "Gelders Rivierengebied" te Tiel en het afzonderlijke ROPO voor de Bommelerwaard (Sambom, met een secretariaat in Zaltbommel) werd op praktisch vlak veelal samengewerkt.
In 1996 werd de Rayonschoolraad inactief. Een formele opheffing lijkt niet te hebben plaatsgevonden.

Kenmerken

Datering:
1976 - 1997
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,40
Toegangstitel:
P.G.J. Huismans, Inventaris van het archief van de vereniging Rayonschoolraad PC Onderwijs 1975-2000.