Archieven

 

Uw zoekacties: Collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Bet...

1016 Collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Betuwe, de Hondsrug, Limburg en de Voerstreek, 1988 - 1997

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Toelichting
1.1. Voorwoord
1016 Collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Betuwe, de Hondsrug, Limburg en de Voerstreek, 1988 - 1997
1. Toelichting
1.1.
Voorwoord
Een goed geoutilleerde erfgoeddienst, zoals het Regionaal Archief Rivierenland is, heeft ook een topografisch-historische atlas. Dat is de afdeling, waarin het audio-visuele materiaal beheerd wordt, de prenten, kaarten, tekeningen, foto's, dia's, videobanden, cd's etc. Deels bestaat dat uit materiaal, als zodanig afkomstig uit de diverse archieven en deels uit op zichzelf staande collecties, zoals b.v. een ansichtkaartenverzameling.
Dat deze collecties zo goed als mogelijk is bijgehouden dienen te worden, c.q. geactualiseerd, spreekt voor zich. Toen dan ook in 1992 een boek uitkwam met reproducties van potloodtekeningen van Betuwse dorpen, gehuchten en steden, welke toen grotendeels binnen het werkgebied van de archiefdienst vielen, werd direct getracht de kunstenaar te benaderen met de vraag of deze bereid zou zijn de originelen op de een of andere wijze over te dragen aan het toenmalige Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg. Toen lukte het om onduidelijke redenen niet in contact te komen met de kunstenaar. Pas vele jaren later, op het eind van het jaar 2000, werd de kunstenaar via Petra Werkman opnieuw benaderd. Laatstgenoemde is een Tielse tekenares, die al zeer veel in opdracht van het Regionaal Archief Rivierenland voor de lokale topografisch-historische atlassen heeft vervaardigd èn zij is een zeer goede huisvriendin van Roelof Warrink en zijn vrouw.
Het hiervoor genoemde boek werd in opdracht van de archiefdienst overigens opnieuw uitgegeven in 2002. De kunstenaar bleek zelfs bereid het Betuwse manuscript aan de archiefdienst te schenken, maar onder voorwaarde, dat zijn gehele oeuvre eveneens overgenomen werd, omdat hij het terecht als een geheel zag. Een dergelijk aanbod kan niet geweigerd worden en daarmee werd de archiefdienst ineens, wat de Betuwe betreft, ruim 200 potloodtekeningen rijker. In 2002 werd daarvan een expositie samengesteld. Het gehele oeuvre bestaat intussen uit enkele duizenden potlood- en pentekeningen uit de periode 1930 t/m 2006. Een groot deel van de naar de tekeningen vervaardigde boeken werden gedrukt bij Uitgeverij Van Spijk B.V. te Venlo. In amper tien jaar werden het totaal negen boeken, waaronder enkelen met een tweede druk en zelfs een in het Duits vertaald. En hoewel hij het niet van plan was, bezweek Roelof in 2005 toch voor een verzoek van zijn gemeentebestuur te Plombières, om ook van die gemeente een getekend boek te maken, dat een jaar later werd uitgegeven. En ook daarvan werd het manuscript door Roelof geschonken aan het Regionaal Archief Rivierenland, ter aanvulling van zijn daar bewaarde oeuvre. Daarmee heeft hij het op zijn manier gecreëerde erfgoed voor de toekomst veilig- en tevens beschikbaar gesteld voor een breed publiek. En hoewel het zeker niet zijn vooropgezette bedoeling geweest is, heeft hij 'ter eeuwige memorie' ook een monument voor zichzelf opgericht dat voor iedereen raadpleegbaar zal blijven en daar mogen wij hem dankbaar voor zijn!
Tiel, november 2002/ maart 2007
W.Veerman
directeur/streekarchivaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
geheel
Omvang in meters:
0,60
Toegangstitel:
W. Veerman, Catalogus van de collectie Roelof Warrink - tekeningen en teksten over de Betuwe, de Hondsrug en Limburg 1988 t/m 1997 (2000)
Categorie: