Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het plaatselijk comité Winterhulp Nederland te C...

0850 Archief van het plaatselijk comité Winterhulp Nederland te Culemborg, 1940 - 1944

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter besloten dat alle maatschappelijk dienstverlening voortaan door 1 organisatie moest worden verleend. Hiervoor werd de Stichting Winterhulp Nederland opgericht. Het was een organisatie onder nationaal-socialistische vlag. Alle Nederlandse burgemeesters werden benoemd tot plaatselijke directeuren van de Winterhulp. Via collecten en loterijen werd geld opgehaald. Gemeenteambtenaren hebben hier in bescheiden mate aan mee geholpen.
Halverwege 1941 kwam de Nederlandse Volksdienst (N.V.D.) tot stand. Deze moest uiteindelijk de Winterhulp en andere organisaties overkoepelen en alle maatschappelijke en sociale zorg voor haar rekening nemen.
Het archief bevat hoofdzakelijk correspondentie over de activiteiten van de Winterhulp die vanuit de gemeente geregeld werden. Het archief is geheel openbaar.
Plaatsingslijst

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
0,25