Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813

0826 Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
2.6. Regestenlijst
R496 Cornelis van Aken en Hubert van Baden, schepenen te Culemborch, oorkonden, dat Stijnken Claesdochter overgedragen heeft aan Herberen Symonszoon ten behoeve der St. Barbarakerk te Culemborch een rente van eenen gulden 's jaars, gaande uit het huis van Thonis Aelbertszoon op den Havendijck, nader omschreven in den brief d.d. 1544 Juli 17
(zie Reg. no. 480), waardoor deze gestoken is, voor welke schenking zij haar aan de kerk toebehoorende woning op het kerkhof haar leven lang om niet bewonen mag.
Oorspr. (Inv. no. 630) wet het geschonden zegel van den eersten oorkonder in groene was. Het zegel van den tweeden oorkonder is verloren.
0826 Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813
2. Inventaris
2.6. Regestenlijst
R496
Cornelis van Aken en Hubert van Baden, schepenen te Culemborch, oorkonden, dat Stijnken Claesdochter overgedragen heeft aan Herberen Symonszoon ten behoeve der St. Barbarakerk te Culemborch een rente van eenen gulden 's jaars, gaande uit het huis van Thonis Aelbertszoon op den Havendijck, nader omschreven in den brief d.d. 1544 Juli 17
(zie Reg. no. 480), waardoor deze gestoken is, voor welke schenking zij haar aan de kerk toebehoorende woning op het kerkhof haar leven lang om niet bewonen mag.
Oorspr. (Inv. no. 630) wet het geschonden zegel van den eersten oorkonder in groene was. Het zegel van den tweeden oorkonder is verloren.
Datering:
1545 November 5

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
40
Toegangstitel:
A.J. v.d. Ven, Het Oud-archief van de gemeente Culemborg (Utrecht 1938).