Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813

0826 Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
2.6. Regestenlijst
R482 Willem Hughenszoon, schout, Gheryt Hosinck, Ghysbert Dirckszoon en Georgen Ludolph, landgenooten van Bolghrie en Outhenae, oorkonden, dat Ghysbert van Dichteren, rentmeester der heerlijkheid Culenborch, in opdracht van Elysabeth van Culenborch, gravin van Hoichstraten, overgedragen heeft aan Ghysbrecht Willemszoon en Hubrecht van Baeden als pothmeesters te Culemborch vier morgen land onder Leydenbolghrie in het land van Vianen.
a. Oorspr. (Inv. no. 1520) met het geschonden zegel van den 1en en een fragment van dat van den 4en oorkonder in groene was. De zegels van den 2en en 3en oorkonder zijn verloren.
b. Afschr. in Inv. no. 1452, fol. 43.
0826 Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813
2. Inventaris
2.6. Regestenlijst
R482
Willem Hughenszoon, schout, Gheryt Hosinck, Ghysbert Dirckszoon en Georgen Ludolph, landgenooten van Bolghrie en Outhenae, oorkonden, dat Ghysbert van Dichteren, rentmeester der heerlijkheid Culenborch, in opdracht van Elysabeth van Culenborch, gravin van Hoichstraten, overgedragen heeft aan Ghysbrecht Willemszoon en Hubrecht van Baeden als pothmeesters te Culemborch vier morgen land onder Leydenbolghrie in het land van Vianen.
a. Oorspr. (Inv. no. 1520) met het geschonden zegel van den 1en en een fragment van dat van den 4en oorkonder in groene was. De zegels van den 2en en 3en oorkonder zijn verloren.
b. Afschr. in Inv. no. 1452, fol. 43.
Datering:
1545 Februari 5

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
40