Archieven

 

0708 Archief van de openbare lagere school te Erichem, 1873 - 1962
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
In 1983 bracht de streekarchivaris van het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg een bezoek aan de openbare lagere school te Erichem. Bekend was toen reeds, dat zich aldaar een restant-archiefje bevond dat aanving in de 19de eeuw. Omvang en inhoud waren echter onbekend. Met het hoofd der school werd overeen gekomen het archiefje tot 1970 aan het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg over te dragen. Het bleek inderdaad om een restant te gaan. Een vrij onvolledig archief, zonder enige vaste orde.
Uiteraard is aanvulling van het archief een mogelijkheid, maar toch is bij de inventarisatie van de beperkte omvang uitgegaan. Er is dan ook niet voor een uitgebreid archiefschema gekozen, waarin eventuele aanvullingen een plaats zouden krijgen, daar een dergelijke schema toch te fictief zou worden. Uiteindelijk werd voor onderstaande driedeling gekozen, daar deze de meest praktische bleek. Alle stukken konder er in worden ondergebracht.
De volgorde van de hoofdstukken is een logische: Eerst zijn er de middelen (organisatie en leerstof), dan de leerlingen (registratie) en tenslotte de praktische ervaringen (leerplicht en schoolverzuim). Ondanks dat de stukken m.b.t. de leerplicht een vrij algemene inhoud hebben, zijn ze toch bij die over het schoolverzuim gevoegd, welke concreet op de Erichemse school betrekking hebben, omdat de problematiek in elkaars verlengde ligt. Een verdeling in algemeen en verdere onderwerpen zou het kleine archiefje nauwelijks indeelbaar maken.
Vanwege de geringe omvang van het archief is er niets vernietigd. Ook niet de stukken met een algemenere inhoud, zoals die m.b.t. de leerplicht. Zeker vanwege het feit dat het streekarchivariaat slechts over enkele plaatselijke onderwijsarchieven beschikt speelt daarbij ook een rol.
H.H. Huitsing
Gegevens afkomstig uit:
Thijsen, A.H.A. Zo was Buren, 1981
Archief openb. l.s. Erichem
Archief gemeente Buren 1851-1946.
Archief gemeente Buren 1946-1978.
Tevens gebruikt voor artikel in De Drie Steden, 6de jrg. nr 3.
Nabewerking: het archiefje was beschreven, maar de stukken waren niet genummerd en er waren onbeschreven stukken. De beschreven stukken 1 t/m 24 zijn gereconstrueerd en genummerd en de onbeschreven aanvullingen als nummers 25 t/m 35 toegevoegd aan het archief. De totale omvang is 0.125 m. BvD 2014
Het archiefje vormde het eerste lagere school archief dat onder het beheer van het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg kwam!

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
0,12