Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Burense Onderlinge Varkensverzekering, 1906 - 1968

0493 Archief van de Burense Onderlinge Varkensverzekering, 1906 - 1968

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. De Vereniging
0493 Archief van de Burense Onderlinge Varkensverzekering, 1906 - 1968
1. Inleiding
1.1.
De Vereniging
De vereniging Burensche Onderlinge Varkensverzekering werd opgericht op 1906 tijdens een vergadering bij de wed. Beekman. Het eerste bestuur bestond uit M. van Erkel, president, J. Kemp, penningmeester, G. van Koeverden, secretaris en de commissarissen G. Ort en A. Rombout.
Doel van de vereniging was het geven van een uitkering bij sterfte of gebleken onherstelbaarheid van varkens, waardoor de eigenaar in staat zou zijn een nieuw dier aan te schaffen. Tot de organisatie behoorden behalve een vijfkoppig bestuur een bodecontroleur en een taxateur. Beide werden steeds voor de periode van een jaar aangesteld.
Deelneming in de vereniging was uitgesloten voor varkenshandelaren. De aankoop, verkoop of slachting van te verzekeren of verzekerde varkens moest worden aangegeven bij de bode-controleur. Deze stempelde de verzekerde varkens. Hij inde ook wekelijks de contributie. Volgens het in 1938 vestgestelde reglement bedroeg de contributie tenminste 50 cent per jaar. Bovendien moest per te verzekeren varken een bedrag van ? 2,- worden betaald alsmede een opslag, die afhankelijk was van het gewicht.
Bij overlijden van een varken moest onmiddellijk aangifte worden gedaan aan een bestuurslid en aan de taxateur. Het kadaver werd eigendom van de vereniging, die de verplichting had om binnen 8 dagen de schade te regelen.
De ledenlijst achterin inventarisnummer 1 telt 95 namen in 1907, 259 namen totaal. Daarnaast waren er nog enkele donateurs.

Kenmerken

Datering:
1906 - 1968
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
P.G.J. Huismans, Inventaris van het archief van de Burensche Onderlinge Varkensverzekering, 1906-1968