Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Tiel, (1637) 1914-2011

0233 Archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Tiel, (1637) 1914-2011

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.3. Geschiedenis van het archief
0233 Archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Tiel, (1637) 1914-2011
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Dit kerkelijk archief begint kort voor de tweede wereldoorlog. Uit de tijd daarvoor is weinig bewaard gebleven. De moeilijke oorlogsjaren met bombardementen en evacuatie zijn daaraan niet vreemd. In deze jaren is het archief verdeeld over en ondergebracht bij verschillende kerkenraadsleden. Tijdens de evacuatie is veel verloren gegaan.
In de naoorlogse periode wordt de financiële administratie opnieuw opgezet.
Na 1985 gaat de nieuwe ordening van het dynamisch archief van start waarbij de stukken worden gerangschikt volgens een trefwoordensysteem. Voordien is er nauwelijks sprake van een enigszins consequente ordening.
In 1987 wordt in de kruipruimte van de Ceciliënhof door ondergetekende een tiental ordners aangetroffen, waarvan de inhoud in matige staat verkeert. Het blijkt een ouder archief te zijn. Om de ergste schade te beperken worden de stukken op een droge, geventileerde plaats ondergebracht, waar ze langere tijd onaangeroerd blijven. Daarna gaat de bewerking van start die met tussenpozen diverse jaren zal duren. In 2011 wordt de fusie een feit en kan het dynamisch deel vanaf 1985 worden ingepast.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
3,5
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Tiel, door J. van Veenendaal