Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Commissie van bijstand in het beheer van het ...

0099 Archief van de Commissie van bijstand in het beheer van het gemeentelijk Gasbedrijf en het Electriciteitsbedrijf te Tiel, 1871 - 1968

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
0099 Archief van de Commissie van bijstand in het beheer van het gemeentelijk Gasbedrijf en het Electriciteitsbedrijf te Tiel, 1871 - 1968
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
In 1854 werd door de gemeenteraad van Tiel besloten tot de verlichting van de stad met gasverlichting. Door de firma Caron en com. werd een gasfabriek aan de Westluidensestraat gebouwd. Vanaf 1855 werden leidingen in de stad aangelegd. In 1875 nam de gemeente de gasfabriek met alle leidingen en toebehoren over. In de loop van de tijd verschoof het gebruik van gas voor verlichting naar gebruik voor de industrie, voor warm water en om op te koken. Voor verlichting werd steeds meer elektriciteit gebruikt. In 1959 werd Tiel, door de komst van de glasfabriek Maasglas, aangesloten op het aardgasnet, toen Coevordengas. De ombouw van alle gasapparaten duurde vier jaar. In 1960 stopte de productie van stadsgas. In 1964 werd het Coevordengas vervangen door Slochterengas. Buiten Tiel en Zaltbommel had het Rivierengebied nog geen gasvoorziening. Om dit te realiseren sloten vijf gemeenten in het gebied in 1967 een overeenkomst voor de oprichting van de regionale NV Maatschappij tot Gasvoorziening Gelders Rivierengebied (GGR). Tiel en Zaltbommel kregen een uitkering voor de inbreng van de gemeentelijke gasbedrijven. De gemeente Tiel kon door deze opbrengst de Agnietenhof realiseren. Het gasbedrijf werd in de beheerverordening omschreven al een zelfstandige tak van dienst, in ieder geval vanaf 1933. De verordening werd vernieuwd in 1958 en 1960. Het beheer geschiedde onder leiding van een beheercommissie. De commissie van bijstand in het beheer van het gasbedrijf bestond uit een voorzitter en vier leden, uit de gemeenteraad. Het gasbedrijf voerde een eigen financiële administratie. De dagelijkse leiding van het bedrijf werd opgedragen aan een directeur. Vanaf de oprichting op 11 april 1916 viel ook het beheer van het gemeentelijke electriciteitsbedrijf onder de commissie. Er kwam in 1928 een verordening op de licht- en krachtbedrijven van de gemeente Tiel. De commissie kreeg toen ook deze naam: de Commissie van bijstand in het beheer van de de licht- en krachtbedrijven van de gemeente Tiel. Per 1 januari 1930 ging het elektriciteitsbedrijf over naar de NV P.G.E.M. te Arnhem. De commissie bleef nog enige tijd de naam 'licht- en krachtbedrijven' houden. Na het aannemen van een nieuwe verordening in 1933 werd de commissie weer 'gascommissie'.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
2,125