Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Oud-Katholieke parochie te Culemborg met oude...

0831 Archief van de Oud-Katholieke parochie te Culemborg met oude boedelfondsen Buytendijck en Blokhoven, 1555 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bij mijn intreden als pastoor te Culenborg (15 oktober 1945) vond ik een groot aantal archiefstukken en andere voor de geschiedenis der gemeente belangrijke bescheiden in een ongeordende en verwaarloosde toestand op zolder in enige oude kasten. Blijkbaar waren de stukken bij de jaarlijkse schoonmaak van de pastoriezolder door elkaar geraakt, welke wanorde met ieder jaar groter werd. In verband met het historische belang der stukken heb ik in de winter 1945-1946 enige orde in de chaos gebracht en de stukken systematisch gerangschikt en gecatalogiseerd. Ten gebruike van mijn opvolgers leek het mij gewenst, behalve een catalogisering der stukken tevens hun korte inhoud weer te geven, hetgeen het zoeken van een stuk belangrijk vergemakkelijken zal. Vooral de stukken, het landbezit der kerk betreffende, werden uitvoerig beschreven. Het huizenbezit kon aanmerkelijk korter worden behandeld, aangezien de gemeente deze woningen sedert lang had verkocht en er dus geen direct belang meer bij nauwkeuriger omschrijving bestond. Voorzover nodig werd gebruik gemaakt van de (onvolledige) catalogus van de heer J. Bruggeman, die echter na zijn spoedig vertrek uit de gemeente, het werk niet kon voltooien. De stukken zijn opgeborgen in dozen, en onderverdeeld in verschillende mappen en hebben alle een eigen nummering, alsmede vermelding van doos en map waarin zij thuis behoren, zodat het uitnemen en weer opbergen geen moeilijkheden behoeft te ondervinden en elk stuk zijn vaste plaats in het geheel inneemt. Voor de indeling van het archief raadplege men de inhoudsopgave.
Culenborg September 1946,
B.A. van Kleef, pastor
1.1. Verantwoording van deze (tweede) uitgave
Inventaris
2.2. Boedel Buytendijck
2.2.1. Personalia familie Buytendijck; administrateuren van de boedel; benoemingsakten; testamenten etc
Vervolg N.B. van inventarisnr. 11: aan andere arme ellendige en behoeftige, mijne vrienden, di sij daartoe sullen goed vinden... en aan arme, ellendige en behoeftige tot Culemborg, die haar nood niet durven te kennen geven; en voorts aan andere armen, zij wonen waar zij wonen. De executeurs sullen nimand hoeven reden geven, waarom dat sij desen voorsz. bijstsand doen ende niet doen; dit doen off laten... En comen sij in stemmen niet te accordeeren, sullen een derde assumeeren. Sij sullen kisen twe verstandige mannen, die sij jaerlyx rekening sullen doen en met raad van di, determineeren alle quaestien en twijfelen, die voorvallen sullen bij geen eenparigheyd van stemmen, assumerende nog een, en met haer determinatie sal met te vreden syn. Mijn oudste executeur sal naar mein dood mijn lenen verheffen voor den tijd van sijn leven, tenzij mijn zuster dit moet doen. Indien de leenheeren dit niet toestaan moeten de leenen door executeurs verkocht worden, de kooppenningen belegd worden, niet op huizen of geestelijk goed, niet in Gelderland maar op goed solvend onderpand." De inkomsten zullen gerekend worden onder de lijftocht (voor Allegonda).
Testateur stelt tot executeurs aan: Alexander van Grootveld en Anthoni Vereest. Zij moeten terstond twee opvolgers aanwijzen; en hebben het recht een derde te assumeren. Bij gebreken van executeurs-administrateurs moet de oudste van de posteriteyt van Mayken van Veen zorgen, dat twee nieuwe executeurs worden aangesteld. Uitgesloten van de nalatenschap zijn: weeskameren, opsigteren, oppervoogden en andere voogden van wezen en onmundigen, van weduwen ende maagden, van Magistraten, gerechten, regters en swageren.
(Johan van Buytendijck is overleden 27 januari 1693).
Vervolg N.B.van inventarisnr. 12:
10. Vier morgen weiland, op Buurmalsen, in het Leegbroek; leenroerig aan den huize Reyhersfoort, genaamd "de Stichtsche Kamp", gelegen aan de Malsensche Steeg. Joh. van Buytendijck is daarmee verleyt den 2 november 1686.
11. Een morgen twee hond bouwland, gelegen op Tricht in de Middelmaat, in den Breedakker, genaamd "Craaisjens Akker". Door Joh. aangekocht den 20 augustus 1666 van Anthonis Goes. Vrij allodiaal.
12. Een morgen bouwland, mede op Tricht, in de Middelmaat, vrij allodiaal goed, genaamd "Krijgsmans akker". Door Joh. aangekocht van Anthonis Goes, den 26 januari 1686.
13. De helft van twee morgen vier hond, mede op Tricht. Volgens decretale verkoping van 4 augustus 1678 gekomen uit de boedel van Hermen Jansen Vogelpoel. De andere helft competeert aan Allegonda.
14. De helft van drie morgen drie hond, onder Acquoi genaamd "de Hooge Kamp". Getransporteerd aan Joh. van Buytendijck door Floris Teuniszn Sterck de 5 december 1691. Andere helft van Allegonda.
15. De helft van twee morgen drie hond op Acquoi "bij den Heuvel", gekomen van Roelof Bastiaansen. Transportbrief is niet aangeduid.
16. De helft van zeven morgen vogelkooi (eendenkooi) en vier en een halve morgen daarbij gelegen. Gekomen van Floris Teunissen Sterck. De andere helft competeert Allegonda.
Voorts bevat het testament een gespecificeerd overzicht van de geldleningen en hypotheken, alsmede een overzicht der overige bezittingen, boeken, meubilaire goederen en de kosten van begrafenis van Joh. van Buytendijck.
Vervolg N.B. van inventarisnr. 14. In dorso: "Verklaring, dat dit de uiterste wil van testatrice is en door getuigen met ede bevestigd, ten huyse van haer testatrice des middags de clocke omtent halff een uer.
Verder in dorso: 8 februari 1703. Neven en nichten presenteren het testament aan de notaris ter opening.
35 Extract uit het Register van municipaliteit der stad Culemborg, waarin wordt medegedeeld, dat de executeuren Godefr. de Kruyf en Bartholomeus van Kalken in gebreke gebleven zijn rekening en verantwoording aan de municipaliteit te doen. Gevraagd wordt naar de reden daarvan. Executeuren hebben bericht, dat pastoor Peregrinus van Kalken "geïndisponeert en absent is". De municipaliteit gelast rekening te doen binnen veertien dagen, 1797 februari 3
0831 Archief van de Oud-Katholieke parochie te Culemborg met oude boedelfondsen Buytendijck en Blokhoven, 1555 - 1971
2. Inventaris
2.2. Boedel Buytendijck
2.2.1. Personalia familie Buytendijck; administrateuren van de boedel; benoemingsakten; testamenten etc
35
Extract uit het Register van municipaliteit der stad Culemborg, waarin wordt medegedeeld, dat de executeuren Godefr. de Kruyf en Bartholomeus van Kalken in gebreke gebleven zijn rekening en verantwoording aan de municipaliteit te doen. Gevraagd wordt naar de reden daarvan. Executeuren hebben bericht, dat pastoor Peregrinus van Kalken "geïndisponeert en absent is". De municipaliteit gelast rekening te doen binnen veertien dagen, 1797 februari 3
Datering:
1797 februari 3

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
4,75
Toegangstitel:
Voorlopige inventaris van het archief der Oud-Katholieke Gemeente Culemborg, Kleef (19B. van 46), P. Huismans, H. Merkelbach, 1994-2004