Alle bestanden

Uw zoekacties: Archieven van de Hervormde gemeente Bruchem
x3234 Archieven van de Hervormde gemeente Bruchem
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3234 Archieven van de Hervormde gemeente Bruchem
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van de Hervormde gemeente Bruchem is beschreven in het boek 'Bruchem, beelden uit de historie van dorp en kerk' van G. Verkuil, W. Dingemans en H. Bragt dat in 2005 verscheen bij de realisatie van een uitbreiding van het kerkgebouw. In 1615 wordt voor het eerst een predikant van Bruchem (en Kerkwijk en Delwijnen) vermeld in de bronnen. Bruchem was een zelfstandige hervormde gemeente, maar had telkens de zelfde predikant als in de naburige dorpen, de (eveneens kleine) hervormde gemeente Kerkwijk-Delwijnen. In 2004 is de hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gebleven.
Het archief is in 2004 in bewaring gegeven namens de Hervormde gemeente door de heer A. Baron. Het archief is niet op een bepaalde termijn volledig afgesloten en overgebracht. De handelingen van de kerkenraad lopen tot en met 1949, de handelingen van de kerkvoogdij zijn in 2014 overgebracht. Kerkrekeningen zijn aanwezig tot en met 1978. De registers van doop-, lidmaatschap- en huwelijk lopen door tot ver na de Tweede Wereldoorlog. In totaal omvat het archief 1,5 strekkende meter. Stukken jonger dan 50 jaar zijn alleen ter inzage met schriftelijke toestemming van het kerkbestuur.
S.E.M. van Doornmalen, april 2006.
Kenmerken
Datering:
1653 - 1990
Plaats:
Bruchem
Gemeente:
Zaltbommel
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS