Archieven

 

Uw zoekacties: Collectie foto's, dia's en negatieven betreffende de Bommele...
3500 Collectie foto's, dia's en negatieven betreffende de Bommelerwaard die nog niet in de beeldbank zijn opgenomen, 1848 - 2013
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Collectie
De hele collectie van het voormalige Streekarchief Bommelerwaard bevat naar schatting 200.000 foto’s en negatieven en 10.000 dia's. In deze plaatsingslijst zijn opnamen beschreven die nog niet zijn opgenomen in de beeldbank. In de beeldbank zijn foto's individueel beschreven, in deze plaatsingslijst zijn veelal een aantal opnamen bij elkaar globaal aangeduid.
De collectie omvat de verzamelingen die bij de Bommelerwaardse gemeenten in het verleden berustten (met name de gemeente Zaltbommel had een uitgebreide fotoverzameling), foto's die zijn verkregen door kleinere schenkingen, enkele zeer grote schenkingen persfoto’s van de redacties van het weekblad De Toren en het Brabants Dagblad en twee collecties negatieven van de fotobureau’s Het Zuiden in ’s-Hertogenbosch (ca. 33.000) en Fotolux in Zaltbommel (ca.90.000). Incidenteel werden ook foto’s aangekocht, met name prentbriefkaarten.
In deze plaatsingslijst zijn losse aanwinsten beschreven. Het betreft dus maar een deel van de totale collectie. De collectie Fotolux is nog niet toegankelijk voor bezoekers op de studiezaal. De negatieven afkomstig van fotobureau Het Zuiden in Den Bosch zijn opgenomen voorzover het huwelijksreportages betreft. De negatieven van huwelijksreportages zijn niet gescand en niet zonder meer in te zien. De meeste van die negatieven kunnen onder bepaalde voorwaarden wel gescand worden en afgedrukt. Neem contact op om te overleggen over de mogelijkheden.
Het audio-visueel materiaal dat oorspronkelijk tot deze collectie behoorde is opgenomen in de verschillende regionale collecties. Analoog filmmateriaal is in 2015 overgezet naar collectie 0644. De videobanden en dvd's die behoorden tot deze collectie zijn in 2016 overgezet naar collectie 0662. Geluidsopnamen uit deze collectie zijn begin 2017 overgezet naar collectie 0671.
Auteursrecht
Voor alle foto's, dia’s en negatieven geldt dat ze wel ingezien mogen worden door onderzoekers, maar dat bij het laten maken van een reproductie (ook bij het maken van simpele fotokopieën) of het gebruik voor publicaties het (eventuele) auteursrecht van de fotografen moet worden gerespecteerd en dat onderzoekers vooraf zelf met de fotograaf de toestemming voor het gebruik moet regelen. De toestemming voor reproductie of gebruik moet blijken uit een schriftelijk bewijs afgegeven door de fotograaf of andere rechthebbende.
Inventaris
1. Inventaris
3500 Collectie foto's, dia's en negatieven betreffende de Bommelerwaard die nog niet in de beeldbank zijn opgenomen, 1848 - 2013
Inventaris
1.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1848 - 2013
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1848 - 2013
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
75,60
Gemeente:
Streek
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS