Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van H. Keser, (1835-) 1962-1994

3311 Archief van H. Keser, (1835-) 1962-1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Biografie
3311 Archief van H. Keser, (1835-) 1962-1994
Inleiding
2. Context
2.2.
Biografie
Johannes Vinzentius Maria (Hans) Keser (Zaltbommel 27 april 1941 - Zaltbommel 5 juni 2007). Hij was de oudste zoon van Frits Keser en Maria Keser-Hermans. Hij bleef ongehuwd en werkte bij een reisbureau en bij het Arbeidsbureau te Zaltbommel. Hij was maatschappelijk zeer actief op sociaal en cultuurhistorisch gebied (historie, kerk, toneel, jeugdwerk, etc.).

Hans was al jong erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de Bommelerwaard, meer in het bijzonder in die van zijn geboortestad. Hij verzorgde veel publicaties over de stad, waarvan de eerste al tijdens zijn HBS-tijd, maar hij werd onder het publiek het meest bekend vanwege zijn rubriek "Bommelaria" die verscheen van 1977 tot 2003 in het weekblad De Toren. In die ongeveer 1200 artikelen schreef hij over de geschiedenis van Zaltbommel en omgeving, maar ook wel over meer actuele zaken die het wel en wee van de stad betroffen. Hij kreeg veel materiaal en tips van lezers, waarop hij dan weer onderwerpen voor zijn rubriek ontleende. Alle die artikelen zijn per stuk beschreven in de catalogus van de Bibliotheek van het Regionaal Archief Rivierenland en zijn op te zoeken en te lezen op de website van de dienst waar De Toren van 1967 tot en met 2008 digitaal te raadplegen is.
Na de dood van Hans in 2007 werd een selectie van 120 van zijn artikelen uit de genoemde rubriek gebundeld in een boek (zie paragraaf 5.4).

Hans was een van de initiatiefnemers voor het joods monument bij de Bossche Poort in Zaltbommel. Hij was voornemen een boek over de historie van de joodse gemeenschap in Zaltbommel te schrijven en verzamelde daarvoor veel van het hier beschreven documentatiemateriaal. Het boek is niet gerealiseerd. Veel van in dit archief beschreven documentatie is waarschijnlijk verzameld in verband met de plannen voor dit boek.
Inventaris

Kenmerken

Subtitel:
Documentatie over de Israëlitische Gemeente Zaltbommel en joodse inwoners van Zaltbommel en omgeving
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Het archief is openbaar
Omvang in meters:
0,12