Archieven

 

Uw zoekacties: Archvalia van Jongerencarnavalsvereniging De Piepelenbergers...
3303 Archvalia van Jongerencarnavalsvereniging De Piepelenbergers te Kerkdriel 1968 - 2008
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Piepelenbergers Een georganiseerde viering in Kerkdriel van de carnavalsdagen voor en door jongeren kwam in 1967 tot stand door pater Piet van 't Walderveen. Die was een jaar eerder vanuit Limburg naar het dorp gekomen en had daar als noordeling (afkomstig uit Voorburg ZH) van het carnaval 'geproefd'. In Kerkdriel was destijds nog geen georganiseerd carnaval voor volwassenen. Van 't Walderveen was de initiator voor de oprichting van een heuse carnavalsvereniging met prins en raad van elf. Op 11 november 1967 werd daarvoor officieel de jongerencarnavalsvereniging De Piepelenbergers opgericht.
Vanuit De Piepelbergers werd in 1991 de vereniging van oud-gedienden opgericht genaamd De Russelenkokkers ter ondersteuning van de organisatie van het jeugdcarnaval. Na een enthousiaste start kent deze vereniging nu een slapend bestaan met maar enkele leden.
In 1968 werd voor de organisatie van het carnaval in Kerkdriel voor jong en oud, de prinsenvereniging De Peuteblèkers opgericht. Nadien zijn er verschillende initiatieven geweest tot samenwerking met andere carnavalsverenigingen in Kerkdriel om de carnavalsdagen mee te organiseren. De carnavalsnaam van het dorp is Teskesdurp. Tot 1986 werd carnaval gevierd in het gemeenschapshuis Het Witte Huis, nadien in sport- en evenementenhal De Kreek.
Het archief De archiefbescheiden beschreven in deze inventaris zijn in 2011 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard door de heer A. van Hoesel te Arnhem. De stukken zijn afkomstig uit de nalatenschap van zijn broer R. van Hoesel (overleden in 2010), medeoprichter en jaren voorzitter van De Piepelenbergers. In hoeverre sprake is van centrale archiefvorming is onduidelijk. De stukken die in deze inventaris zijn beschreven zijn de persoonlijke stukken van R. van Hoesel. De series met verslagen van de bestuurs- en ledenvergaderingen zijn niet compleet en financiële bescheiden ontbreken vrijwel geheel.
De stukken zaten chronologisch in ordners opgeborgen. Dossiervorming had niet plaatsgevonden, daarom is besloten de stukken eenvoudig per jaar bij elkaar te laten en te ordenen. Enkele los aangetroffen stukken zijn afzonderlijk beschreven. Er zijn geen beperkingen aan de openbaarheid. Het archief omvat 0,88 strekkende meter.
Voor de krant met informatie over de carnavalsfestiviteiten in Kerkdriel die wordt uitgegeven zie de bibliotheek van het Streekarchief Bommelerwaard, nummer P262 (Teskesdurper Kraant).
S. van Doornmalen, 2013.
Kenmerken
Datering:
1968 - 2010
Plaats:
Kerkdriel
Gemeente:
Maasdriel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS